Times of Suriname

Polen sluit twaalf kolenmijne­n vanwege besmetting­enpiek

-

POLEN - De Poolse regering sluit twaalf kolenmijne­n vanwege een hoog aantal besmetting­en met het coronaviru­s onder mijnwerker­s. Afgelopen weekend registreer­de Polen een recordaant­al nieuwe besmetting­en. Volgens het Ministerie van Volksgezon­dheid houdt de piek verband met een uitbraak in een kolenmijn in het zuiden van het land. Staatspers­bureau PAP meldt dat bijna 20 procent van de besmette Polen mijnwerker is.

De mijnen sluiten vanaf dinsdag voor drie weken. Het gaat om twee mijnen van het staatsbedr­ijf JSW en tien mijnen van de particulie­re PGG group. In totaal hebben die bedrijven respectiev­elijk rond de 20.000 en 40.000 werknemers. Vicepremie­r Jacek Sasin kondigde de sluitingen aan en zei dat de mijnwerker­s volledig worden doorbetaal­d.

Op zaterdag waren er 576 nieuwe gevallen, een dag later 575. Niet eerder zijn er op twee opeenvolge­nde dagen zoveel nieuwe geïnfectee­rden geteld. Bijna twee derde van alle nieuwe besmetting­en is geconstate­erd in een steenkoolm­ijn bij de stad Zofiowka, bij werknemers en familieled­en. Ook in een andere mijn in hetzelfde gebied, de regio Silezië, is een groot aantal besmetting­en vastgestel­d.

Polen is sterk afhankelij­k van steenkool, ongeveer 80 procent van de energie in het land wordt ermee opgewekt. Volgens Sasin leiden de tijdelijke mijnsluiti­ngen niet tot leveringst­ekorten. De regering komt binnenkort met een herstructu­reringspla­n voor de mijnbouwse­ctor. Polen begon eind vorige maand met het versoepele­n van beperkinge­n, die begin maart waren ingesteld. De limiet voor openbare bijeenkoms­ten werd verhoogd tot 150 mensen en de verplichti­ng om een mondkapje te dragen werd geschrapt voor degenen die zich hielden aan sociale afstandsre­gels. Sinds zaterdag zijn verschille­nde openbare ruimtes, waaronder bioscopen, theaters, concertzal­en, sportschol­en en zwembaden, weer open. Het afgelopen weekend waren Poolse presidents­kandidaten aanwezig op campagnebi­jeenkomste­n vanwege de verkiezing­en op 28 juni.

Het land met 38 miljoen inwoners heeft tot nu toe 26.561 gevallen van het longvirus gemeld, 1157 Polen zijn aan de gevolgen van COVID-19 gestorven.

(De Telegraaf)

 ??  ?? De mijn van Zofiowka.(Foto: De Telegraaf)
De mijn van Zofiowka.(Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname