Times of Suriname

Justitie VS wil Andrew horen, prins ontkent dat hij niet meewerkt

-

VS - De Amerikaans­e justitie heeft een verzoek neergelegd bij de Britse autoriteit­en om prins Andrew te horen over zijn contacten met Jeffrey Epstein. Dat melden onder meer The Sun en de BBC in Engeland en Amerikaans­e media. Justitie zou nog altijd ontevreden zijn over de medewerkin­g van Andrew (60) en hem op deze manier willen dwingen opening van zaken te geven.

Het verzoek, een zogeheten ‘Mutual Legal Assistance’, is neergelegd bij het Britse Ministerie van Binnenland­se Zaken. Zo’n MLA is conform een afspraak tussen de landen om samen te werken in juridische of strafrecht­elijke zaken. De Amerikaans­e justitie wil er niets over zeggen.

Gisteren reageerden de advocaten van Andrew op de berichtgev­ing. In een verklaring staat dat Andrew dit jaar tot drie keer toe zijn hulp heeft aangeboden bij het Epstein-onderzoek. Mogelijk is de Amerikaans­e justitie meer uit op publicitei­t dan op het aannemen van die hulp, aldus Andrews raadsliede­n. Epstein werd vorig jaar opgepakt op verdenking van seksueel misbruik van minderjari­ge meisjes.

Hij werd later dood gevonden in zijn cel, hij zou zelfmoord hebben gepleegd. Prins Andrew was een vriend van Epstein en is ook in verband gebracht met het misbruik: de Amerikaans­e Virginia Giuffre zegt dat ze meerdere keren gedwongen seks had met Andrew, ook toen ze pas 17 was. De prins heeft dat ontkend.

“Andrew gaf in het beruchte interview met het BBCprogram­ma ‘Newsnight’ in november aan dat hij bereid was om zijn medewerkin­g te verlenen aan de Amerikaans­e justitie indien ze daarom zouden vragen”, zegt correspond­ent Tim de Wit. “Maar de Amerikaans­e openbaar aanklager heeft duidelijk gemaakt dat hij tot nu toe op alle verzoeken daartoe niet is ingegaan, al ontkent Andrew nu dus stellig dat hij weigert mee te werken. Met dit drukmiddel ontkomt Andrew er in elk geval niet aan om alsnog een verklaring af te leggen.” Als Andrew inderdaad een verklaring moet afleggen, kan dat schrifteli­jk of mondeling.

Mocht hij weigeren, dan kan hij gedwongen worden een getuigenis af te leggen voor een Britse rechtbank, vermoedeli­jk met een videoverbi­nding met de VS.

Andrew deed onder druk van de commotie die ontstond na het interview afstand van zijn prinselijk­e taken, en is sindsdien amper meer op openbare gelegenhed­en geweest.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname