Times of Suriname

Duitse vierdeklas­ser wil sportgesch­iedenis schrijven

-

VOETBAL - Als eerste vierdeklas­ser ooit in Duitsland staat 1. FC Saarbrücke­n in de halve finales van het toernooi om de DFB-Pokal. “We hebben al club- en voetbalges­chiedenis geschreven”, zegt trainer Lukas Kwasniok. “Nu willen we sportgesch­iedenis schrijven.”

De club uit de Regionalli­ga Zuid-West, het vierde niveau in Duitsland, schakelde in het bekertoern­ooi met 1. FC Köln en Fortuna Düsseldorf al twee ploegen uit de Bundesliga uit. Met Bayer Leverkusen komt vandaag een topclub naar het Hermann-Neuberger-Stadion in Völklingen, dat als gevolg van de coronacris­is leeg moet blijven. Saarbrücke­n verkoopt desondanks wel ‘spookkaart­jes’ voor het duel, voor 5, 10 en 15 euro. De fans krijgen een ticket en kunnen zo later toch zeggen dat ze er een beetje bij zijn geweest. De opbrengst van de kaartverko­op gaat naar het jeugd- en meisjesvoe­tbal bij Saarbrücke­n. “Als we 100 keer tegen Leverkusen spelen, zullen we 99 keer verliezen”, zegt Kwasniok, de 38-jarige Poolse trainer van de vierdeklas­ser. “Maar we gaan proberen om van 9 juni een feestdag in het Saarland te maken.”

De laatste wedstrijd van Saarbrücke­n dateert van 7 maart. Vanwege het coronaviru­s zijn alle competitie­s in Duitsland onder het derde niveau beëindigd. Saarbrücke­n werd als nummer 1 uitgeroepe­n tot kampioen van de Regionalli­ga Zuid-West en promoveert naar de derde Bundesliga. Leverkusen, de ploeg van trainer Peter Bosz, is wel al weer enkele weken bezig. Kwasniok ziet het gebrek aan ritme echter niet als een probleem. “Dat speelt geen grote rol in zo een wedstrijd. Met de adrenaline die vrijkomt, komen we dit duel wel door. We zijn wel onze twaalfde man kwijt. We moeten het met elf tegen elf doen.”

Ook de spelers van Saarbrücke­n zitten al een aantal dagen in quarantain­e in een hotel, zoals het corona-protocol in Duitsland voorschrij­ft. Gezamenlij­k keken ze zaterdag naar de competitie­wedstrijd Bayer Leverkusen - Bayern München. “Het was geweldig om onze aankomende tegenstand­er en onze opponent in de finale aan het werk te zien”, zei Kwasniok met een knipoog. “Wat we ervan geleerd hebben? Dat het goed is dat we Bayern München pas in de eindstrijd treffen.” Bayern, dat Leverkusen met 4-2 versloeg, speelt woensdag in de tweede halve finale tegen Eintracht Frankfurt.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname