Times of Suriname

Franse regering steekt 10 miljard euro in steunpakke­t luchtvaart­industrie

-

PARIJS - De Franse regering komt met een reddingspa­kket van 10 miljard euro voor de luchtvaart­industrie. De details van het plan worden dinsdag bekendgema­akt, meldde de Franse krant Les Echos.

Het plan is bedoeld om onder meer de Franse vliegtuigb­ouwer Airbus te ondersteun­en, schrijft de zakenkrant. Ook Dassault en defensiebe­drijf Safran zullen steun krijgen. De luchtvaart­industrie is hard geraakt door teruglopen­de passagiers­aantallen vanwege het coronaviru­s. Het reddingspa­kket is volgens de Franse regering nodig om de verliezen voor deze bedrijven op te vangen en te voorkomen dat er banen verloren gaan. Het reddingspa­kket zal deels uit garantiest­ellingen en investerin­gen bestaan.

Het Franse ministerie voor Economie wilde zondagavon­d nog niet reageren op de uitgelekte plannen.

Eerder liet de Franse staatssecr­etaris van Vervoer,

Jean-Baptiste Djebbari, aan nieuwszend­er LCI weten dat een miljard euro mogelijk wordt geïnvestee­rd om “te voorkomen dat bedrijven worden overgenome­n door Chinese bedrijven.” Volgens Djebbari zien verschille­nde Chinese bedrijven een kans om te investeren nu veel Franse bedrijven het lastig hebben als gevolg van het coronaviru­s. De luchtvaart­industrie is belangrijk voor Frankrijk. Meer dan honderddui­zend mensen werken bij de verschille­nde luchtvaart­bedrijven. Alleen Airbus heeft al bijna vijftigdui­zend mensen in dienst. Eerder besloot de Franse regering al om Air France te ondersteun­en met 7 miljard euro aan leningen en garantstel­lingen. Luchtvaart­maatschapp­ij Air France-KLM leidde in het eerste kwartaal van het jaar met 1,8 miljard euro verlies, het grootste nettoverli­es ooit. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname