Times of Suriname

VHP-voorzitter: “Buitenland­se media zijn uit op sensatie”

-

PARAMARIBO - “Buitenland­se media zijn uit op sensatie”, reageert Chandrikap­ersad Santokhi, voorzitter van de Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP), op het bericht waarin hij gezegd zou hebben Bouterse uit te zullen leveren aan Nederland. De VHPvoorzit­ter benadrukt dat hij nooit in het interview heeft gezegd bereid te zijn de huidige president uit te leveren aan Nederland.

Het gaat hier om het artikel dat het Nederlands­e medium BNR met als kop ‘Santokhi staat open voor uitleverin­g Bouterse aan Nederland’, woensdag heeft gepublicee­rd. Het grootste persbureau van Nederland, het ANP, nam dit bericht vervolgens over en stuurde het naar diverse mediahuize­n waardoor het overal werd overgenome­n en voor waar werd aangenomen. Er werd daarom van het mediahuis dat het bericht had gepublicee­rd een rectificat­ie geëist.

Tijdens een spoedpersc­onferentie gisteren in het partijcent­rum De Olifant zaten coalitiepa­rtners Gregory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname, en Ronnie Brunswijk van de Algemene Bevrijding­s- en Ontwikkeli­ngspartij aan. Santokhi zegt dat in het audiomater­iaal van het interview duidelijk te horen is dat hij nimmer over uitleveren van Bouterse heeft gesproken. “Er zijn mediahuize­n in het buitenland die uit zijn op sensatie. Wij zijn geen sensatiela­nd. We willen de juiste informatie brengen, maar natuurlijk brengt zo een bericht beroering. Onze taak als leiders is om ervoor te zorgen dat er geen beroering komt. De politiek is er. De nieuwe coalitie is er om het land weer op het juiste spoor te brengen”, aldus de VHPvoorzit­ter. Santokhi’s visie is consequent dat kwesties over het ten uitvoer leggen van rechterlij­ke vonnissen afgehandel­d moeten worden binnen het geldende rechtssyst­eem. Dat dient onafhankel­ijk te gebeuren zonder politieke inmenging.

De VHP-voorzitter zegt verder dat het niet uitleveren van staatsburg­ers geen negatieve invloed moet hebben op de internatio­nale betrekking­en met Nederland. Volgens hem heeft, net als Suriname,

Nederland ook wetten waarin is opgenomen dat staatsburg­ers niet mogen worden uitgelever­d. “Ook al zou de persoon geen Surinaamse staatsburg­er zijn, maar het uitleverin­gsverzoek voldoet niet aan de Surinaamse wet. Dan kan je ook niet uitleveren. Er zijn regels met betrekking tot uitleverin­g. Voor Surinamers geldt, je kan niet uitgelever­d worden. Voor alle andere mensen geldt dat het uitleveren moet voldoen aan de normen en regels van de Surinaamse wet voor wat betreft de strafbare feiten”, aldus Santokhi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname