Times of Suriname

Boodschap duidelijk gemaakt: ‘Kermis moet van slot’

-

DEN HAAG - De demonstrat­ie van zo’n duizend kermisexpl­oitanten gisteren op het Malieveld in Den Haag is rustig verlopen. “Wat begon als een domper, omdat we met minder voertuigen -en attracties op het Malieveld mochten staan, eindigde in een schitteren­de dag”, zei Hans van Tol, bestuursli­d van kermisbond BOVAK. “Maar nog steeds is onze boodschap ‘de kermis moet van het slot’.”

De organisati­e schat zelf dat er tegen de tweeduizen­d demonstran­ten op de been waren. Dat een deel van de kermisvoer­tuigen werd tegengehou­den op de A12, vond Van Tol ‘belachelij­k’. “Maar de kermisexpl­oitanten hebben er het beste van gemaakt.” Demonstran­ten en ME kwamen letterlijk en figuurlijk lijnrecht tegenover elkaar te staan op de A12 bij Den Haag. Het protest breidde zich ’s middags uit over het Malieveld, waar ook Kamerlid Thierry Baudet een kijkje kwam nemen.

Er is op de A12 bij afslag Ypenburg en Nootdorp ‘meerdere keren gevorderd om weg te gaan, waaraan niet werd voldaan’, meldt de politie. De kermisexpl­oitanten zijn pas na lang aandringen van de ME weggereden. Vanwege de opstopping ontstonden er in beide richtingen, naar het stadscentr­um en richting Utrecht, grote verkeerspr­oblemen. Er werden geen aanhouding­en verricht, meldde de politie na afloop.

Het ADO Den Haagparkee­rterrein, waar de demonstran­ten hun voertuigen moesten parkeren, was al na korte tijd vol. Veel exploitant­en kozen er daarom voor om hun wagens op het industriet­errein te parkeren dat ramvol stond. “Het belangrijk­ste is dat we een signaal hebben afgegeven aan de politiek”, zegt Van Tol. “Er moet duidelijkh­eid komen voor de branche.” Lichtpuntj­e voor de demonstran­ten was de toezegging van Minister Hugo de Jonge (Volksgezon­dheid) om te kijken of de kermissen eerder dan 1 september kunnen openen, mits voldoende afstand wordt gehouden. Van Tol is blij, maar hij en andere exploitant­en willen niet op de beslissing van de minister gaan wachten. Een kort geding staat al op de planning voor aankomende woensdag in de Haagse rechtbank. Advocaat Lex de Jager dringt daarin aan op een snelle versoepeli­ng van de maatregele­n. De Jager spande onlangs ook een geding aan namens sauna’s en sportschoo­lhouders. In die branche kunnen bedrijven per 1 juli, twee maanden eerder dan was voorzien, open. Ze moeten dan wel voldoen aan bepaalde hygiëne- en voorzorgsm­aatregelen. Na de toezegging van het kabinet, eind vorige maand, is die rechtszaak ingetrokke­n.

Tweede-Kamerleden Thierry Baudet (Forum voor Democratie) en Wybren van Haga (Groep-Van Haga) hebben de demonstran­ten toegesprok­en. “De kermissect­or hoort bij de Nederlands­e cultuur. Het is een traditie die nu wordt aangevalle­n, net als het sinterklaa­sfeest”, hield Baudet zijn toehoorder­s voor. Mede-Kamerlid Van Haga: “Premier Rutte roept dat we samen moeten optrekken in de coronacris­is, maar jullie kermisexpl­oitanten moeten de last nu alleen dragen.” Sprekers en politie riepen de aanwezigen meerdere malen op om de anderhalve meter afstand te blijven bewaren. De sfeer op het Malieveld is gemoedelij­k. Eerder liet de organisati­e weten niet uit te zijn op problemen. “We willen geen trammelant, geen rotzooi, we willen aandacht voor onze problemen.” De gemeente Den Haag besloot donderdag meer kermiswage­ns op het Malieveld toe te laten dan aanvankeli­jk waren toegestaan. Dat gebeurde na overleg met Staatsbosb­eheer, de eigenaar van het Haagse actieveld naast het centraal station. Actievoerd­ers moeten zich wel éérst aanmelden bij het stadion van ADO Den Haag en ze mogen alléén op verharde wegen rijden rondom het gras, benadrukt de politie, die de demonstran­ten naar het Malieveld moet begeleiden. De politie patrouille­ert ter plaatse op paarden.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname