Times of Suriname

Duitsland wil EU-sancties voor Russische hacker na aanval op Duits parlement

-

DUITSLAND - Duitsland wil dat alle landen van de Europese Unie zich scharen achter sancties voor de Russische hacker Dmitriy Badin, meldt De man wordt ervan verdacht in 2015 een uitgebreid­e digitale aanval te hebben uitgevoerd op de Bondsdag, het Duitse parlement.

Bondskanse­lier Angela Merkel zei in mei ‘hard bewijs’ te hebben dat Rusland achter de hack op de Bondsdag zit. Daarbij zou naar verluidt ook een groot deel van Merkels e-mailbox gekopieerd zijn. Het Kremlin ontkent betrokkenh­eid. Volgens Amerikaans­e autoriteit­en is of was Badin een agent van de Russische geheime dienst GRU. De man werd

The Wall Street Journal. in 2018 aangeklaag­d voor bemoeienis met de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en van twee jaar eerder. Duitsland heeft een arrestatie­bevel voor hem uitgevaard­igd.

Brussel heeft sinds mei 2019 de mogelijkhe­id om sancties op te leggen voor grote digitale aanvallen. De Raad van de Europese Unie, bestaande uit vertegenwo­ordigers namens de 27 lidstaten, kan bij een unaniem besluit bijvoorbee­ld een inreisverb­od vaststelle­n. Ook kan zakendoen met een gesanction­eerde partij bestraft worden.

Het is onduidelij­k wat voor sancties Duitsland precies in werking heeft en in welke mate andere Europese lidstaten bereid zijn om mee te werken aan de wensen van het land. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname