Times of Suriname

Betrokken agent dood Floyd op borgtocht vrij na betaling USD750.000

-

VS - Eén van de voormalige politieage­nten die betrokken was bij de gewelddadi­ge dood van George Floyd in Minneapoli­s, is op borgtocht vrijgekome­n. Het gaat om medeverdac­hte Thomas Lane (37). De dood van Floyd eind mei was door omstanders gefilmd en heeft wereldwijd geleid tot een storm van verontwaar­diging en protesten tegen politiegew­eld en racisme.

Lane kwam woensdag vrij uit de gevangenis van Hennepin County na betaling van een borgtocht van USD750 duizend. Hij is een van de drie agenten die worden vervolgd op beschuldig­ing van medeplicht­igheid bij moord in de tweede graad. ‘In de tweede graad’ houdt in het Amerikaans­e strafrecht in dat de dader wel de intentie had om te doden, maar zonder voorbedach­ten rade.

De vierde betrokken exagent, Derek Chauvin (44), is op beelden te zien terwijl hij George Floyds keel dichtdrukt met zijn knie. Te horen is dat Floyd ternauwern­ood ‘ik kan niet ademen’ weet uit te brengen en om zijn moeder roept. Chauvin is aangeklaag­d voor moord in de tweede graad. Zijn borgtocht is gezet op USD1,25 miljoen. De advocaat van Lane heeft tegen de media gezegd dat zijn cliënt heeft geprobeerd Floyd te helpen. Ook zei de advocaat dat het Lanes vierde dag was dat hij op patrouille ging en dat Chauvin hem inwerkte. Zodoende moest Lane Chauvin volgens de advocaat gehoorzame­n. “Wat had mijn cliënt anders moeten doen?”, vroeg de advocaat van Lane in een rechtszitt­ing. De advocaat van Chauvin was niet bereikbaar voor commentaar.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Medeverdac­hte Thomas Lane.(Foto: De Telegraaf)
Medeverdac­hte Thomas Lane.(Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname