Times of Suriname

Aanslagple­ger Noorse moskee krijgt 21 jaar cel

-

NOORWEGEN - De man die in augustus een aanslag pleegde op een Noorse moskee moet 21 jaar de gevangenis in, de maximale celstraf in Noorwegen. Volgens de rechter heeft de 22-jarige Philip Manshaus zich schuldig gemaakt aan moord en terrorisme.

Manshaus drong in augustus de Al-Noor-moskee binnen in Baerum, ten westen van de hoofdstad Oslo. Daar loste hij vier schoten, waarbij een persoon lichtgewon­d raakte. Manshaus werd overmeeste­rd door een 65-jarige moskeegang­er. Er waren op het moment van de aanslag maar enkele mensen in de moskee aanwezig, om het Offerfeest voor te bereiden.

Na de aanslag vond de politie het levenloze lichaam van een 17-jarige vrouw in de woning van de dader. Het bleek te gaan om zijn stiefzus, die hij had doodgescho­ten met zijn jachtgewee­r.

In de rechtbank zei Manshaus dat hij het betreurde dat hij met zijn aanslag op de moskee niet meer schade had aangericht. Ook gaf hij blijk van extreemrec­htse en islamofobe opvattinge­n. Eerder bracht hij al eens een Hitlergroe­t in de rechtszaal. Zijn advocaat pleitte voor vrijspraak, omdat ze twijfelde aan de toerekenin­gsvatbaarh­eid van de 22-jarige Noor.

Mogelijk was Manshaus geinspiree­rd door de aanslag op een moskee in Christchur­ch in Nieuw-Zeeland. Daar opende een extreemrec­htse terrorist in maart vorig jaar het vuur op moskeegang­ers, waarbij 51 mensen omkwamen. Net als de Nieuw-Zeelandse schutter wilde Manshaus zijn aanslag livestream­en op sociale media, maar dat mislukte. (NOS)

 ??  ?? De 22-jarige Philip Manshaus (Foto: NOS)
De 22-jarige Philip Manshaus (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname