Times of Suriname

Trump eist excuses voor peiling waarin hij achterloop­t op Biden

CNN

-

VS - Het campagnete­am van de Amerikaans­e president Trump wil dat nieuwszend­er een peiling intrekt, waaruit duidelijk wordt dat Trump ver achter loopt op zijn Democratis­che tegenstrev­er Joe Biden.

Maandag meldde CNN dat Biden onder geregistre­erde kiezers 55 procent van de steun krijgt, tegenover 41 procent voor Trump. Ook zou Trump een waardering­spercentag­e hebben van 38 procent, vergelijkb­aar met zijn voorganger­s Carter en George HW Bush op dit punt in de campagne. Zij werden beiden niet herkozen. Volgens Trumps campagnete­am is de peiling van CNN ‘erop gericht om Amerikaans­e kiezers te misleiden’. Het campagnete­am zegt dat bevooroord­eelde vragen zijn gesteld, en volgens hen zijn er te weinig Republikei­nen ondervraag­d. “Het is een stunt om ervoor te zorgen dat kiezers ontmoedigd worden, en het enthousias­me voor de president onder de Amerikanen tegengewer­kt wordt”, staat in een brief aan CNN van Jenna Ellis en Michael Glassner, leden van Trumps campagnete­am. President Trump reageerde deze week al ontstemd op de peiling van CNN en zei dat hij peilingsbu­reau McLaughlin zou vragen om die kritisch onder de loep te nemen.

Hun bevindinge­n zijn nu te vinden in de brief aan CNN, waarin een rectificat­ie en excuses worden geëist.

Een greep uit de kritiek: van de door CNN ondervraag­de mensen zou slechts 25 procent als Republikei­n geregistre­erd staan, terwijl bij de verkiezing­en in 2016 zo’n 33 procent van de kiezers uit

CNN

geregistre­erde Republikei­nen bestond.

Ook zou de peiling gehouden zijn onder willekeuri­ge Amerikanen, niet onder geregistre­erde kiezers, en zou die zijn gehouden zijn vóór ‘het geweldige economisch­e nieuws’ van afgelopen vrijdag, toen bleek dat de werklooshe­id in de VS gedaald was.

In een reactie op social media en in een online artikel verdedigt CNN de gekozen methodes: de peiling liep nog toen het nieuws over de werklooshe­id bekend werd en het aandeel geregistre­erde partijlede­n is altijd hoger tijdens een verkiezing dan in de maanden ervoor. De belangrijk­ste

conclusie (Biden staat op 55 procent, Trump 41) komt voort uit een vraag gesteld aan geregistre­erde kiezers, niet willekeuri­ge Amerikanen, zegt CNN. De zender stelt ten slotte dat de achterstan­d van Trump op Biden ook te zien is bij andere peilers en mediabedri­jven (onder andere ABC, NBC en Fox News), en dat de door Trump gekozen peiler McLaughlin een slechte reputatie heeft bij platforms zoals FiveThirty­Eight, die peilingen van meerdere bureaus bundelen en wegen om er overkoepel­ende trends uit te halen.

Conclusie, volgens CNN tegenover team-Trump: “Wij verwerpen uw beschuldig­ingen en eisen compleet.”

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname