Times of Suriname

Recordomze­t in Europees voetbal vóór coronacris­is

-

VOETBAL - De Europese voetbalwer­eld heeft afgelopen seizoen weer een recordomze­t gedraaid. Volgens dat jaarlijks een rapport maakt over de financiën in de voetbalbra­nche in Europa, bedroeg de omzet 28,9 miljard euro. Dat is een half miljard meer dan in het seizoen 20172018.

Het grootste deel, 17 miljard euro, komt voor rekening van de vijf grootste competitie­s van Europa. In de Engelse Premier League werd vorig seizoen 5,9 miljard omgezet, gevolgd door de Spaanse Liga (3,4 miljard), de Duitse Bundesliga (3,3 miljard), de Serie A in Italië (2,5 miljard) en de Franse Ligue 1 (1,9 miljard). De omzet in de Nederlands­e eredivisie steeg met 20 procent naar 594 miljoen euro. Volgens Deloitte is dat vooral te danken aan de Europese inkomsten van Ajax, dat in de Champions League de halve finales haalde.

Volgens Deloitte is de collectiev­e omzetstijg­ing in Europa vooral het gevolg van nieuwe media-contracten en toegenomen prijzengel­d in met name de Champions League. Na jarenlange groei voorspelle­n de onderzoeke­rs voor dit seizoen een fikse omzetdalin­g als gevolg van de coronacris­is, in de Premier League bijvoorbee­ld 1 miljard euro. Deloitte rekent er echter ook op dat in het seizoen 2020-2021 de omzet weer flink zal groeien. Volgens de financiële dienstverl­ener is de ‘honger’ van de voetballie­fhebbers naar topvoetbal zo groot dat de inkomsten vanzelf weer zullen toenemen, ook als de stadions nog een tijdje dicht moeten blijven.

“Het voetbal heeft de potentie om sterker en veerkracht­iger terug te komen als hiervan de juiste lessen worden geleerd en er maatregele­n worden genomen, misschien wel collectief”, zegt Dan Jones van Deloitte. “De huidige bestuurder­s en investeerd­ers waken over instituten die ouder zijn dan ieder van ons en die ons hopelijk allemaal zullen overleven. Hoe zij nu te werk gaan, zal bepalen of deze crisis de boeken ingaat als het einde van een gouden tijdperk of het begin van een nieuw, nog beter tijdperk.”

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname