Times of Suriname

Ook Emma Watson reageert op uitspraken JK Rowling

-

Nadat eerder Daniel Radcliffe en Eddie Redmayne zich keerden tegen de uitspraken over transgende­rs die

JK Rowling deed, laat nu ook Emma Watson van zich horen. De actrice, die de rol van Hermione Granger in de

speelde, kwam via met een duidelijk statement naar buiten.

“Transgende­rs zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Zij verdienen het om hun leven te leiden zonder constant vragen te krijgen over wat ze waren of wat men vindt dat ze zijn. Ik wil dat mijn trans volgers weten dat ik, en met mij vele anderen, jullie respecteer, zie en van jullie houd voor wie jullie zijn”, aldus Emma. De 30jarige Watson liet eveneens weten geld gedoneerd te hebben aan de transgende­r-organisati­e Mermaids en het feministis­che fonds Mama Cash. Ze riep haar volgers op hetzelfde te doen.

In de afgelopen dagen reageerden veel fans en queerorgan­isaties boos of teleurgest­eld op de uitspraken van Rowling. De Britse schrijfste­r liet onlangs op weten het raar te vinden dat ineens werd gesproken over ‘mensen die menstruere­n’. Rowling vroeg zich af of er geen simpeler woord was, iets als ‘vrouwen’. Dat leverde een storm van kritiek op van mensen die opmerkten dat ook mannen en transgende­rs kunnen menstruere­n.

In een lang persoonlij­k essay op haar website heeft ze inmiddels duidelijk proberen te maken dat ze absoluut geen transfoob is. Dat deed ze naar aanleiding van kritiek op haar uitspraak dat ze niet wil dat genderiden­titeit het idee vervangt van een biologisch bepaalde sekse. “Natuurlijk doet het leven van transgende­rs ertoe. Ik vergat de belangrijk­ste regel van - verwacht nooit een genuanceer­d gesprek en reageerde op iets wat ik voelde als vernederen­de taal over vrouwen. Ik sprak over het belang van sekse en betaal sindsdien de prijs”, aldus de onder vuur liggende Rowling.

 ??  ?? Potter-schrijfste­r
Potterfilm­s
Twitter
Harry
Harry
Twitter
Twitter
(De Telegraaf/ Foto:VidChord)
Potter-schrijfste­r Potterfilm­s Twitter Harry Harry Twitter Twitter (De Telegraaf/ Foto:VidChord)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname