Times of Suriname

Matthew McConaughe­y belooft een betere witte man te zijn

-

In een gesprek met voormalig American Footballsp­eler Emmanuel Acho heeft Matthew McConaughe­y zichzelf de vraag gesteld hoe hij het in de toekomst beter kan doen als ‘white privileged’ man. Het interview werd gehouden voor de YouTube-serie Uncomforta­ble Conversati­ons With a Black Man, die Acho een week geleden is gestart naar aanleiding van de Black Lives Matterbewe­ging in de Verenigde

Staten.

Hoewel Acho in principe de presentato­r is, was het vooral Matthew die veel vragen stelde. De acteur wilde met name weten hoe hij zichzelf als medemens kan verbeteren. Hierop adviseerde Acho hem: “Begin met het erkennen van het feit dat je in stereotype­s denkt. Mensen zien nou eenmaal sneller gevaar in een zwarte dan in een witte man. Dat komt omdat dat aangeleerd gedrag is.”

Volgens Emmanuel kan er pas gelijkheid zijn als ‘witte allergieën’ verdwijnen. “Mensen hebben veel vooroordel­en. Ik hoorde vroeger op de middelbare school bijvoorbee­ld ‘dat ik me helemaal niet kleedde als een zwarte’ of ‘dat ik helemaal niet sprak als een zwarte’. Toentertij­d realiseerd­e ik mij nog niet hoe ontzettend fout het is om dat te zeggen. Want daarmee suggereer je dus dat zwarte mensen ‘dom’ klinken of spreken en dat ze zich slecht of onverzorgd kleden.”

“Ik geloof niet dat het slecht bedoeld was, maar dit is nou typisch zo een voorbeeld van ‘witte allergie’, een denkbeeld dat mensen in hun hoofd hebben waaraan ik dus kennelijk niet voldeed”, aldus Emmanuel. “Dus om je vraag te beantwoord­en wat je kunt doen: neem je verantwoor­delijkheid en wees geen racist, maar een anti-racist.”

(De Telegraaf/Foto:NME)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname