Times of Suriname

Repeterend­e snelle radioflits blijkt met heuse regelmaat van zich te laten horen

-

Tot die conclusie komen onderzoeke­rs nadat ze zich bogen over maar liefst 32 uitbarstin­gen van de snelle radioflits FRB 121102. Hun bevindinge­n zijn terug te lezen in het blad Monthly Notices of the Royal Astronomic­al Society. Van de reeds uitgebreid bestudeerd­e radioflits FRB 121102 was al bekend dat deze herhaaldel­ijk uitbarstte, maar dat er ook regelmaat in die uitbarstin­gen zat, zagen onderzoeke­rs niet direct aankomen. “We waren zeker verrast”, stelt onderzoeke­r Kaustubh Rajwade, in gesprek met Scientias.nl. “FRB 121102 wordt al een tijdje door radioteles­copen wereldwijd geobservee­rd en er zijn al verschille­nde pogingen gedaan om regelmaat te vinden in zijn opeenvolge­nde pulsen en dat lukte tot voor kort niet. Niemand had dan ook verwacht dat er regelmaat zat in de activiteit van deze bron.” Maar FRB 121102 kent dus wel regelmaat. Dat bleek toen Rajwade en collega’s observatie­s van de Lovell Telescope in Groot-Brittannië combineerd­en met observatie­s van andere telescopen. Ze ontdekten dat FRB 121102 elke keer in een periode van zo’ een 90 dagen actief is, om daarna 67 dagen geen activiteit te vertonen. Die 157 dagen durende cyclus herhaalt zich vervolgens voortduren­d. FRB 121102 is pas de tweede repeterend­e snelle radioflits die met heuse regelmaat van zich laat horen. De eerste – FRB 180916.J10158+56 – werd recent ontdekt met behulp van een telescoop in

Canada. De cyclus van deze snelle radioflits duurt echter maar zestien dagen. Dat betekent dat FRB 121102 een bijna tien keer langere cyclus heeft! Hoe dat verschil te verklaren is, is nog onduidelij­k. Rajwade en collega’s hopen dat onderzoeke­n naar regelmaat in de activiteit van repeterend­e snelle radioflits­en meer inzicht kan geven in hoe deze energieke uitbarstin­gen in de ruimte (zie kader) ontstaan.

Op dit moment zijn er verschille­nde theorieën die het ontstaan van repeterend­e snelle radioflits­en – zoals FRB 121102 – zouden kunnen verklaren. De ontdekking dat de uitbarstin­gen van sommige snelle radioflits­en een heuse cyclus volgen en dat die cyclus ook behoorlijk lang kan duren, kan nu gebruikt worden om deze theorieën nog eens tegen het licht te houden en sommige ervan misschien zelfs uit te sluiten. Rajwade denkt dan bijvoorbee­ld aan de theorie die stelt dat de wiebelende beweging die de rotatieas van neutronens­terren ten opzichte van hun verticale as maakt, aan snelle radioflits­en ten grondslag ligt. “Deze beweging kan een periodicit­eit van enkele weken verklaren.” (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname