Times of Suriname

Bron van meeste COVID-19-gevallen uit Frans-Guyana en Brazilië

-

PARAMARIBO - De bron van de meeste huidige COVID-19 positieve gevallen in Suriname zijn afkomstig uit Frans-Guyana en Brazilië. Oorzaak van de grote stijging van het aantal gevallen in een korte periode is gerelateer­d aan de influx van grote groepen Braziliaan­se garimpeiro­s en ook personen die illegaal de Marwijneri­vier zijn overgestok­en.

Een groot deel van de huidige actieve gevallen zijn terug te koppelen naar enkele clusters die in onderzoek zijn en deze zijn grotendeel­s afkomstig uit verschille­nde dorpen in het binnenland waarvan de bewoners nu in quarantain­e zijn geplaatst, zoals Klaaskreek en Nieuw Jacobkondr­e, een grote groep komt ook van de plek Trans America te Albina en veel casussen zijn ook teruggevon­den in de omgeving Tourtonnen­laan, Prinsessee­n Gonggrijps­traat. Deze clusters worden nog verder onderzocht en mogelijk zijn de personen die besmet zijn geraakt via deze clusters op deze plekken in contact gekomen met hun bron van besmetting staat vermeld in een verslag.

Uit het verslag blijkt verder dat van alle huidige gevallen de woonplekke­n zijn gelist, en hieruit blijkt dat veel van de gevallen wonen in verschille­nde buurten in Paramaribo-Noord, zoals Tourtonne, Maretraite en omgeving Ringweg en Centrum. Een andere grote groep van positieve gevallen is afkomstig uit verschille­nde buurten in Paramaribo-Zuid zoals Latour, Flora, Pontbuiten, Menkendam, Zorg en Hoop en delen van Kwatta.

“Samen met de Franse autoriteit­en moet er een oplossing worden gezocht voor het feit dat personen ondanks de strenge controle kans zien om illegaal de grens over te steken in het oosten.

Verhoogde grensbewak­ing en screening van personen die de grens toch zijn overgestok­en, inclusief isolatie casu quo quarantain­e van besmette personen en hun contacten zijn zaken die moeten worden geïmplemen­teerd op diverse locaties aan de Marowijnee­n Lawarivier, en op de diverse routes die mensen nemen die in het grensgebie­d zijn geweest en/of de grens zijn overgestok­en. Een multidisci­plinair team van gezondheid­sdeskundig­en en deskundige­n met betekking tot de informele goudsector moet hiervoor ingesteld worden om een plan van aanpak te maken”, zijn enkele van de aanbevelin­gen die in het verslag worden gedaan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname