Times of Suriname

Spoedoverl­eg LVV en exporteurs groente en fruit

-

PARAMARIBO - Op het hoofdkanto­or van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is er op uitnodigin­g van minister Rabin Parmessar een spoedoverl­eg geweest met exporteurs van groenten en fruit naar de Europese Unie (EU), in het bijzonder Nederland. Het overleg vond donderdag plaats naar aanleiding van de binnengeko­men notificati­es van recente agrarische exporten.

Sinds de EU haar fytosanita­ire regelgevin­g met betrekking tot de import van planten en plantaardi­ge producten heeft aangescher­pt, is er een actieve samenwerki­ng tussen LVV en de exporteurs, op naleving van de fytosanita­ire regelgevin­g. Echter, vanuit Nederland blijven nog steeds notificati­es komen voor verzending­en van bepaalde groenten. Bij een notificati­e wordt de verzending aangehoude­n, omdat er bijvoorbee­ld voor de landbouw schadelijk­e organismen op de producten voorkomen of er is niet voldaan aan de vereiste exportdocu­mentatie.

Per 1 september 2019 is de eerste fase ingegaan en er werd vastgestel­d dat exporteurs moeten beschikken over de fytosanita­ire certificer­ing voor verscheide­ne groenten en fruit. De tweede fase ging per 14 december 2019 in, waarbij alle groenten en fruit moeten worden voorzien van een fytosanita­ire certificer­ing met de verplichti­ng dat de omschrijvi­ngen volledig moeten zijn. Alle planten met een hoog risico zijn verboden voor import naar de EU. Suriname staat volgens Europhyt nog steeds aan top op de lijst van intercepti­es, wat niet goed is voor de reputatie casu quo export van Suriname.

Indien de huidige trend wordt voorgezet, loopt Suriname de kans om geschrapt te worden van de lijst om te mogen exporteren naar de EU. En dan is hiermee alle inzet vanuit het ministerie teniet gedaan en volgens de bewindsman heeft de hele sector gefaald. LVV zal genoodzaak­t zijn de exporten van hen die zich niet houden aan de regels, met als gevolg dat ons land notificati­es blijft ontvangen, stop te zetten. Wij zullen het niet tolereren dat door u de hele sector in diskrediet wordt gebracht, luidt de harde kreet van de bewindsman. Wij blijven ons beijveren en inzetten voor alle exporteurs, omdat het op de eerste plaats om Suriname gaat en de kwaliteit van de producten, die wij als natie leveren aan de internatio­nale markt. Hij eist een hardere aanpak, alsook een beter opgezet traceabili­tysysteem. Er zal ook gewerkt moeten worden aan de behandelin­g, verwerking en bewerking van onze producten in het algemeen.

Het ministerie heeft de FAO benaderd om hem te ondersteun­en in het realiseren van de gestelde doelen, de aanbevelin­g van de juiste machinerie­ën en de begeleidin­g van exporteurs die over willen gaan tot export van verdere verwerking en/ of bewerking van agrarische producten. Er zijn experts gehaald naar Suriname om de National Plant Protection Organizati­on (Dienst Plantenbes­cherming en Kwailiteit­skeuringen) en het exportsyst­eem in samenwerki­ng met de exporteurs als onderdeel ervan te upgraden. Tevens zijn de inspecteur­s getraind en de rapporten zijn beschikbaa­r.

De exporteurs dienen hun exacte lijst van afnemers en producten zo spoedig mogelijk op te geven bij de NPPO. De afhandelin­g van de export van 13 juni, zal met de groep geëvalueer­d worden. Voor sommige exporteurs is het volume van bepaalde producten teruggebra­cht en wordt in overweging genomen de export van producten, waarvoor er notificati­es binnenkome­n, voorlopig stop te zetten. Zodra de situatie in verband met de uitbraak van COVID-19 is genormalis­eerd, zullen de diverse trainingen wederom worden opgepakt. De exporteurs is aanbevolen gebruik te maken van de aanwezige deskundigh­eid op het ministerie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname