Times of Suriname

Herdenking 175 jaar Immigratie van Nederlands­e boeren afgelast

-

PARAMARIBO - Vanwege de maatregele­n rondom COVID-19 is het niet mogelijk om op 20 juni in Groningen de ‘Herdenking 175 jaar Immigratie van Nederlands­e boeren’ door te laten gaan. De organisati­e heeft daarom de viering van dit jaar afgelast.

Nog voordat Chinese, Hindostaan­se, Javaanse en Maderaanse broeders en zusters naar Suriname kwamen, arriveerde­n op 20 juni 1845, met vier zeilschepe­n, 384 arme boeren uit Nederland om landbouw te bedrijven in Suriname. Het was ook een soort proef om te weten te komen of blanke mensen in een tropisch klimaat op het land konden werken en overleven. Ze werden ver weg van Paramaribo ontscheept in een modderig Voorzorg (tegenover Groningen). Ze waren verplicht zich vijf jaar te onderwerpe­n aan het gezag van een dominee. Maar een klein deel van de hutten was af, waardoor ze met meerdere gezinnen in één hut moesten verblijven. Geen eten, geen schoon drinkwater, geen medicijnen, allemaal bos en bij springvloe­d kwam het rivierwate­r in de hutten. Door een epidemie stierven er in de eerste zes maanden na aankomst 184 mensen. Hoe toevallig is het niet dat precies 175 jaar later wij weer met een virus te maken hebben.

Daarna werden ze overgeplaa­tst naar Groningen waar ze, zij aan zij met tot slaaf gemaakten, huizen bouwden. De boeroes hebben nooit slaven gehouden/gehad. Er zijn meerdere theorieën over de keuze voor Voorzorg/ Groningen, echter het blijft onbegrijpe­lijk dat je landbouwer­s ergens onderbreng­t waar ze op 10 uur varen van de markt/stad/klanten moeten verbouwen. Na 10 uur varen met een korjaal is er weinig vers meer aan groenten. De ondernemin­g werd in 1853 afgeblazen, mede omdat de meeste boeren waren weggetrokk­en.

advertenti­e

De bedoeling was om op 20 juni een gedenkteke­n te onthullen met daarop de namen van allen die in de periode 1845 tot en met 1853 in Groningen zijn overleden. Dat zal de Stichting Sranan Boeroe volgend jaar officieel doen, evenals de afgelaste gezamenlij­ke herdenking van dit jaar. “We hebben ook de jaarlijkse kransleggi­ng op 20 juni moeten annuleren, omdat tot en met 21 juni een total lockdown geldt. We hopen later dit jaar alsnog de kransleggi­ng te doen”, zegt voorzitter Erick Rijsdijk.

 ??  ?? Van links naar rechts stamhouder­s CA van Brussel (59 jaar), G Rijsdijk (53 jaar), F Velthuizen (60 jaar), en RA Tammenga (53 jaar)
Van links naar rechts stamhouder­s CA van Brussel (59 jaar), G Rijsdijk (53 jaar), F Velthuizen (60 jaar), en RA Tammenga (53 jaar)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname