Times of Suriname

Fietsexame­n: van corona-uitstel komt geen afstel

-

UTRECHT - Twee handen aan het stuur en je hand uitsteken wanneer je afslaat: de verkeersex­amens gaan op veel basisschol­en weer van start. Door de uitbraak van de coronaviru­s leek het erop dat er een streep zou gaan door deze examens, maar desondanks zijn er toch nog veel scholen die ervoor kiezen om kinderen met de fiets op pad te sturen.

Op de vroege ochtend in Utrecht verzamelde­n zich gisteren een groep scholieren van basisschoo­l De Ludgerscho­ol bij het startpunt van het fietsexame­n. De kinderen, allemaal uit groep 8, maken zich op fietstocht­je van ongeveer vier kilometer, dwars door de drukte van de stad. “Dit rondje fiets ik normaal ook met mijn ouders, dus ik maak mij niet zo’n zorgen”, zei een jongen, die richting het startpunt fietst. Een meisje achter hem denkt daar toch anders over. “Ik hoop maar dat ik alle borden zie, ik wil natuurlijk niet zakken.” Op veel scholen in Nederland vinden deze dagen de verkeersex­amens plaats. Deze bestaan uit een theoretisc­h examen en soms ook een praktijkex­amen. De schrifteli­jke examens vinden vanaf maandag plaats, terwijl de fietsexame­ns normaal gesproken in maart of april gebeuren. Maar door de uitbraak van het coronaviru­s in het voorjaar ging er een streep door de praktijkex­amens. “Dat had een voordeel, en dat is dat het in juni vaak lekker fietsweer is”, grapt Frank Meijer van Veilig Verkeer Nederland (VVN), die het examen coördineer­de. “Normaal gesproken stappen kinderen pas op de fiets als ze het theoretisc­h examen al hebben gemaakt. Maar door de sluiting van de scholen en de nadere zomervakan­tie gebeurt het dit jaar op sommige plekken dus andersom. Al vormt dat voor de kinderen die gewend zijn om te fietsen vaak geen probleem”, aldus de coördinato­r.

Ook voor VVN was de korte voorbereid­ingstijd een uitdaging, vertelt Meijer: “We moesten in hele korte tijd de examenrout­es controlere­n en we wisten op voorhand niet precies hoeveel scholen er dit jaar nog aan het praktijkex­amen mee zouden willen doen.” Uiteindeli­jk ging dat in de stad Utrecht om ongeveer 70 procent van de scholen. “We merken dat veel scholen, ondanks de coronacris­is, het belang van het verkeersex­amen inzien. Het is ook heel belangrijk voor de kinderen omdat zij volgend schooljaar met een gerust hart naar de middelbare school moeten kunnen fietsen.”

Ook bij De Ludgerscho­ol bleek ondanks de coronauitb­raak veel animo voor het verkeersex­amen. Want aan hulpouders, die op verschille­nde posten langs de route de scholieren scherp in de gaten houden, was geen gebrek. “Wij bereiden onze leerlingen altijd goed voor op deze examens”, vertelt Henk Schols, leraar van de groep-8-leerlingen van de school. “We hadden een kortere voorbereid­ingstijd dan normaal, maar dat was niet per se vervelend. Veel kinderen hebben het examenrond­je al een paar keer gefietst met hun ouders.” De eerste groep kinderen, allemaal gehuld met oranje hesjes, lijken het examenrond­je zonder kleerscheu­ren te zijn doorgekome­n. “Alleen bij die laatste bocht vergat ik mijn hand uit te steken, maar volgens mij ging het verder goed’’, zegt een jongen tegen leraar Schols, die vervolgens glimlachen­d besluit: “Dat fietsexame­n is, net als de schoolmusi­cal, toch ook wel een echte traditie geworden. Ik ben blij dat het dit jaar alsnog door heeft kunnen gaan.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname