Times of Suriname

President Macron spreekt natie toe: “We kunnen weer aan het werk”

-

FRANKRIJK President Emmanuel Macron heeft het land toegesprok­en en had goed nieuws: vanaf nu geldt voor het hele land code groen en dat betekent dat ook de restaurant­s in en rond Parijs weer openen.

Macron zegt dat het land ‘een nieuwe fase’ ingaat, waardoor de Franse economie zich kan herstellen. De eerste overwinnin­g is geboekt in de strijd tegen het coronaviru­s, volgens de Franse president. “We kunnen weer aan het werk en we moeten weer naar school.” Vanaf 22 juni moeten vrijwel alle Franse kinderen weer naar school.

Er ligt een steunpakke­t van 500 miljard klaar, zei Macron in zijn speech. Hij benadrukte dat de kosten van de coronacris­is niet zullen resulteren in belastingv­erhogingen.

Het woord ‘economie’ viel geregeld in de speech van de president, zegt correspond­ent Frank Renout. “Het valt op dat Macron naar de komende twee jaar kijkt, hij kijkt vooruit. Macron wil dat Frankrijk minder afhankelij­k wordt van het buitenland, waarmee hij doelt op medische apparatuur en mondkapjes. Ideologisc­h zou je dit kunnen zien als een draai, van een liberaal als Macron. Bovendien wil hij dit moment aangrijpen om de economie te vergroenen.”

Het was de vierde keer sinds het begin van de coronacris­is dat Macron het land toesprak. Even ging de Franse president in op de wereldwijd­e protesten, ook in zijn eigen land. Macron zei dat hij resoluut tegen racisme is en dat het niet zo mag zijn dat je huidskleur je positie in de samenlevin­g bepaalt. Maar Frankrijk zal niets van zijn geschieden­is wissen: “Standbeeld­en van controvers­iële figuren uit het koloniale tijdperk zullen blijven staan”, zei Macron.

In zijn speech repte Macron niet of nauwelijks over toerisme. Wel herhaalde hij dat het land per 1 juli, zoals gisteren werd aangekondi­gd, zijn grenzen geleidelij­k zal heropenen voor landen buiten de Schengenzo­ne. Het was al bekend dat Frankrijk vanaf 15 juni de grenzen voor Europese landen binnen de Schengenzo­ne opent. (NOS)

 ??  ?? Macron tijdens de toespraak. (Foto: NOS)
Macron tijdens de toespraak. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname