Times of Suriname

Belgische minister vraagt burgemeest­ers het recht op demonstrer­en te beperken

-

BELGIЁ De Belgische minister van Binnenland­se Zaken en Veiligheid, De Crem, wil dat burgemeest­ers het demonstrat­ierecht terughoude­nd toepassen in verband met de maatregele­n tegen het coronaviru­s. “Ik vraag uitdrukkel­ijk om het recht om te betogen in uw gemeente te beperken of indien echt noodzakeli­jk te verbieden”, schrijft de christende­mocraat volgens Belgische media in een brief aan burgemeest­ers. Volgens de minister weegt het recht om te demonstrer­en niet zwaarder dan de volksgezon­dheid. Om de verspreidi­ng van het coronaviru­s tegen te gaan, zijn maatregele­n als het beperken van sociale interactie en afstand houden volgens De Crem essentieel. In België zijn samenschol­ingen van groepen groter dat 20 personen niet toegestaan. Ruim een week geleden waren zo een 10 duizend betogers in Brussel bijeen voor een Black Lives Matterprot­est. Dat eindigde onrustig, met rellen en plundering­en. Ook zijn er meer dan honderd demonstran­ten beboet omdat ze geen afstand hielden.

Na afloop was er kritiek en ging premier Wilmès in gesprek met de Brusselse burgemeest­er. Daar is besloten dat niet langer de burgemeest­ers, maar de Nationale Veiligheid­sraad voortaan het laatste woord heeft bij demonstrat­ies.

Minister De Crem raadt de gemeenten in zijn brief aan om te praten met de organisato­ren en ‘hen te wijzen op mogelijke alternatie­ve manieren om hun recht op vrije meningsuit­ing uit te oefenen’. (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname