Times of Suriname

Zweedse premier verdedigt aanpak coronaviru­s: “Te vroeg voor conclusies”

-

ZWEDEN De Zweedse premier Stefan Löfven heeft zondag tijdens een interview met televisiez­ender SVT de Zweedse aanpak van het coronaviru­s verdedigd. Het land heeft relatief soepele coronamaat­regelen getroffen en probeert kwetsbare groepen te beschermen.

“Het is te vroeg om definitiev­e conclusies over het succes van onze strategie te trekken”, zei Löfven. “We hebben in grote lijnen dezelfde strategie gevolgd als anderen, namelijk dat de besmetting­sgraad op een niveau blijft dat ons zorgstelse­l aankan.”

Volgens de premier is de huidige sterfte in Zweden ‘normaal voor de tijd van het jaar’. Hij benadrukte ook dat het sterftecij­fer afhangt van hoe een land de cijfers bijhoudt.

Een grotere testcapaci­teit zou hebben geleid tot een toename van het aantal bevestigde besmetting­en, maar het aantal ziekenhuis­opnames en sterfgeval­len neemt volgens

Löfven juist af.

Kritiek op het Zweedse coronabele­id zwelt zowel binnen als buiten Zweden aan. Het land telt een relatief groot aantal overleden coronapati­ënten. Het aantal doden is met zeker 4.874 groter dan de aantallen van buurlanden Finland (326), Noorwegen (242) en Denemarken (597) bij elkaar opgeteld. Ouderen zijn oververteg­enwoordigd in de statistiek­en, terwijl juist die groep met het beleid beschermd had moeten worden.

Eerder deze maand erkende Anders Tegnell, het brein achter de coronastra­tegie van het land, dat Zweden mogelijk toch strengere maatregele­n had moeten nemen. “Als we hadden geweten wat nu bekend is, dan denk ik dat we een beleid zouden hanteren dat ergens het midden houdt tussen wat Zweden deed en de rest van de wereld”, zei epidemiolo­og Tegnell tegen Sveriges Radio. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname