Times of Suriname

Ruim 400 voetballer­s naar FIFA voor salaris

-

VOETBAL Tot nu toe hebben 441 voetballer­s zich bij de mondiale federatie FIFA en de internatio­nale spelersvak­bond FIFPRO gemeld omdat ze op hun salaris wachten. In bijna 90 procent van de gevallen gaat het om spelers die voor Europese clubs spelen.

In februari, nog voor de mondiale uitbraak van het coronaviru­s, besloten de FIFA en FIFPRO een ‘vangnet’ te creëren voor spelers die geen salaris krijgen omdat hun club failliet is gegaan of omdat hun werkgever weigert te betalen. De mondiale federatie heeft daar tot en met 2022 bijna 15 miljoen euro voor gereservee­rd.

Voor dit jaar is 3 miljoen dollar beschikbaa­r, omgerekend 2,7 miljoen euro. De FIFA zet voor zowel 2021 als 2022 een bedrag van ruim 3,5 miljoen euro opzij voor spelers die tevergeefs wachten op hun salaris en daardoor niet aan hun financiële verplichti­ngen kunnen voldoen. De federatie heeft ook nog ruim 4,5 miljoen euro beschikbaa­r gesteld voor voetballer­s die tussen medio 2015 en juni 2020 niet al hun salaris hebben ontvangen. Zij kunnen tot het einde van deze maand alsnog aankloppen bij de FIFA. De federatie is ook bezig om een noodfonds op te zetten voor de hele voetbalwer­eld naar aanleiding van de coronacris­is. Mogelijk komt daar op 25 juni bij de onlinebest­uursvergad­ering van de FIFA meer duidelijkh­eid over.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname