Times of Suriname

Dit weten we al over iOS 14

-

Apple staat op het punt om zijn nieuwe besturings­systeem iOS 14 te onthullen. We zetten alle vermoedeli­jke functies op een rij. iOS is het besturings­systeem dat op iPhones geïnstalle­erd staat. Apple brengt ieder jaar een grote nieuwe update uit, samen met iPadOS voor de iPad, tvOS voor de Apple TV, watchOS voor de Apple Watch en macOS voor Maccompute­rs.

Apple zal iOS 14 waarschijn­lijk op 22 juni om 19.00 uur Nederlands­e tijd presentere­n. Dan vindt de jaarlijkse presentati­e op ontwikkela­arsconfere­ntie WWDC plaats, waarop iOS-updates traditiege­trouw worden gepresente­erd.

Vermoedeli­jk verschijnt op 22 juni meteen een testversie voor ontwikkela­ars, waarna de definitiev­e update in september voor iedereen wordt uitgebrach­t.

Apple zou voor het eerst het beginscher­m van iOS compleet anders inrichten. Apps worden niet langer op een grid met iconen getoond, maar in een lange lijst gezet. Daartussen staan ook suggesties van stemassist­ent Siri, om bijvoorbee­ld te reageren op recente berichten.

Het nieuwe scherm is vermoedeli­jk optioneel, zodat gebruikers ook nog de oude grid kunnen hanteren. De techreus biedt al iets vergelijkb­aars op de Apple Watch, waarop tussen een lijst en raster met apps geschakeld kan worden.

Het moet in iOS 14 voor het eerst mogelijk worden om de standaard-apps aan te passen. Zo kan bijvoorbee­ld de standaard webbrowser worden veranderd naar Chrome of Firefox, zodat aangeklikt­e linkjes automatisc­h daarin worden geopend. Vermoedeli­jk kunnen ook de apps voor agenda-afspraken en mail worden gewijzigd. Het starten van augmentedr­eality-apps moet in iOS 14 makkelijke­r worden. Gebruikers kunnen in een winkel een speciale QR-code scannen, waarna virtuele objecten automatisc­h bovenop de echte wereld worden getoond.

De techreus zal deze nieuwe functie vermoedeli­jk in elk geval testen in samenwerki­ng met koffiekete­n Starbucks. Daarnaast moet deze werken in de winkels van Apple zelf. Apple bereidt zich hiermee wellicht ook voor op de komst van een eigen bril die tevens met augmented reality werkt.

De software-update zou ook een nieuwe fitnessapp bevatten, waarmee gebruikers video’s met sportoefen­ingen kunnen downloaden. Deze app verschijnt niet alleen voor iPhones en iPads, maar ook voor Apple Watch en Apple TV. Tot nu toe heeft iOS heeft al apps waarin je gezondheid wordt bijgehoude­n, maar met de nieuwe app wil het bedrijf ook je oefeningen helpen bepalen. De bestaande activiteit­enapp gekoppeld aan de iPhone zou ook meer functies krijgen, waaronder een speciale kindermodu­s. Daarin worden verbrande calorieën niet getoond, maar zien kinderen hoeveel ze bewegen.

Apples berichtend­ienst iMessage moet worden voorzien van een reeks nieuwe functies, waaronder de mogelijkhe­id om iemand bij een gebruikers­naam te noemen in een groepsgesp­rek. Op die manier krijgt deze persoon een notificati­e, net als op WhatsApp.

Het wordt wellicht mogelijk om een bericht op iMessage te verwijdere­n voor het definitief is verzonden. Daarnaast kunnen berichten worden gemarkeerd als ongelezen. Webbrowser Safari zou voortaan automatisc­h websites kunnen vertalen, zonder dat daar een externe app voor nodig is. Daarmee gaat Apple concurrent Google achterna, die al langer een vergelijkb­are optie in Chrome aanbiedt. Op termijn wordt die vertaalfun­ctie mogelijk uitgebreid naar andere apps en diensten, zodat alles op een iPhone naar je gewilde taal vertaald kan worden.

De ‘Zoek mijn vrienden’-app krijgt mogelijk ook een update. Hiermee is het al langer mogelijk om de locatie van specifieke vrienden of familieled­en te volgen. De vernieuwde app zou ook alarm slaan als iemand niet op een specifiek moment op de juiste locatie arriveert.

De optie moet uitkomst bieden voor ouders, die een notificati­e krijgen als hun kind tijdens schooluren ergens anders is.

In eerdere softwareco­de was al te zien dat Apple werkt aan de nieuwe functie CarKey. Hiermee kan een iPhone als digitale sleutel voor een auto worden gebruikt. Dan moet de auto de optie wel ondersteun­en. BMW lijkt de eerste CarKey-voertuigen op de markt te gaan brengen. De woning-app wordt vermoedeli­jk van een update voorzien. Hiermee kunnen iPhone-bezitters hun smarthome-apparatuur zoals slimme lampen bedienen. De vernieuwde app kan de kleuren van het licht veranderen op basis van de tijd, of je lichten koppelen aan een speciale nachtmodus. Als je deze activeert, wordt alles aangepast aan de avondsitua­tie.

Er is meer dan gebruikeli­jk over Apples nieuwe besturings­systeem naar buiten gelekt. Dat komt mogelijk door een recente hack, waardoor een kleine groep hackers al maanden voor verschijni­ng de software-update in handen kreeg.

(NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname