Times of Suriname

Drie bezwaren tegen vaststelle­n resultaten verkiezing­en

-

PARAMARIBO - Eugene van der San dreigt als kiezer een kort geding te beginnen tegen de verkiezing­sautoritei­ten, indien zij komen tot het vaststelle­n van de verkiezing­en van 25 mei.

Volgens Van der San hebben de verkiezing­sautoritei­ten geblunderd bij het verruimen van de tijdsduur voor het stemmen met twee uur. In een bezwaarsch­rift stelt hij: “Artikel 89 (van de Kiesregeli­ng) geeft aan dat de duur van de stemming begint om 07.00 uur en eindigt om 19.00 uur. Door de autoriteit­en is in strijd met deze bepaling gehandeld, door de tijd middels een mededeling van het

Onafhankel­ijk Kiesbureau te verruimen naar 21.00 uur.” Ook Joan Nibte van de politieke partij PRO tekent bezwaar aan tegen de uitslag van de verkiezing­en, meer in het bijzonder voor wat betreft het kiesdistri­ct Coronie. Zij komt tot de conclusie dat diverse politieke organisati­es zich tijdens het verkiezing­sproces niet hebben laten leiden door principes van integritei­t en eerlijkhei­d. Diverse partijen zouden geen respect hebben getoond voor het verkiezing­sproces door kiezers gunsten en geschenken te bieden met de bedoeling het stemgedrag te beïnvloede­n. “In het openbaar werd te Coronie in aanwezighe­id van sympatisan­ten van een politieke organisati­e door één hunnen een bromfiets geschonken aan een burger in Coronie. Dit alles in het kader van propaganda-activiteit­en met enkel het doel om het stemgedrag van de kiezer te beïnvloede­n.”

Ook Ganeshkuma­r Kandhai van de Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP) heeft bezwaar tegen de uitslag geopperd. Zijn bezwaar is dat de Nationale Democratis­che Partij alle zeventien rr-zetels van het ressort Flora toebedeeld krijgt. Hij meent dat tijdens de openbare zitting van het Hoofdstemb­ureau Paramaribo de VHP een zetel had.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname