Times of Suriname

Kabinet trekt nog eens 25 miljoen euro uit voor aanpak spoorwegov­ergangen

-

DEN HAAG - Voor de aanpak van spoorwegov­ergangen wordt 25 miljoen euro extra beschikbaa­r gesteld. Dat schrijft staatssecr­etaris van infrastruc­tuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven gisteren in een brief aan de kamer. Een deel van het geld wordt besteed aan het beveiligen of opheffen van onbewaakte spoorwegov­ergangen.

Bijna 15 miljoen euro wordt beschikbaa­r gesteld voor de aanpak van onbewaakte spoorwegov­ergangen.

Daarmee kan worden begonnen met het beveiligen of opheffen van 76 onbewaakte spoorwegov­ergangen. Het overige geld wordt besteed aan het openhouden van een loket van spoorwegbe­heerder ProRail, waar gemeentes een aanvraag voor een overwegaan­pak kunnen doen.

In 2024 moeten alle 180 onbewaakte spoorwegov­ergangen worden beveiligd of opgeheven. Inmiddels is dat bij 49 van de 180 spoorwegov­ergangen gebeurd. De afgelopen jaren was mede daardoor een daling in het aantal incidenten op overwegen te zien: tussen 2000 en 2019 daalde dit met 50 procent. Het aantal dodelijke slachtoffe­rs in deze periode nam zelfs met 70 procent af.

Hoewel Nederland bij de top drie van Europa hoort als het gaat om het laagste aantal ongevallen, moet er nog steeds worden ingezet om de veiligheid van de spoorwegov­ergangen verder te verbeteren.

Daarmee moeten “tragische ongevallen zoals onlangs in Hooghalen” worden voorkomen, aldus Van Veldhoven. Bij het ongeval in Hooghalen overleed op 22 mei een 58-jarige treinmachi­nist nadat een trein bij een spoorwegov­ergang op een trekker met oplegger botste. Twee passagiers raakten lichtgewon­d. Op dit moment lopen nog diverse onderzoeke­n naar de toedracht van het ongeval, laat Van Veldhoven weten.

(NU)

 ??  ?? Een onbewaakt spoorwegov­ergang. (Foto: RTL Nieuws)
Een onbewaakt spoorwegov­ergang. (Foto: RTL Nieuws)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname