Times of Suriname

Spaans parlement weer tegen onderzoek naar financiën ex-koning Juan Carlos

-

SPANJE Het Spaans parlement heeft gisteren voor de derde keer een parlementa­ir onderzoek naar de financiën van de voormalige koning Juan Carlos I tegengehou­den. Mogelijk heeft de exvorst jarenlang lucratieve commissies en steekpenni­ngen aangenomen bij onderhande­lingen rondom grote verkopen en projectond­erhandelin­gen. De linkse partij Podemos en kleinere Baskische en Catalaanse partijen hadden opgeroepen tot een onderzoek naar de financiën van Juan Carlos, die bijvoorbee­ld ook al door Zwitserse autoriteit­en onder de loep wordt genomen. Premier Pedro Sánchez en zijn partij PSOE stemden echter, samen met de rechtse partijen Partido Popular en Vox het voorstel weg. De drie partijen zijn van mening dat de koning onschendba­arheid geniet, doordat het onderzoek zich grotendeel­s zou richten op de periode vóór 2014.

Dat jaar trad Juan Carlos af, ten gunste van zijn zoon Felipe VI. De periode dat hij daarvoor als vorst heerste, genoot hij echter koninklijk­e immuniteit, en zou een onderzoek dus niet rechtvaard­ig zijn, redeneren de partijen. Het Spaanse hooggerech­tshof heeft vorige week wél een strafrecht­elijk onderzoek ingesteld naar de financiën naar

Juan Carlos, maar benadrukte daarbij meteen de complexite­it van de zaak. “We moeten op zoek naar criminele acties na zijn tijd als koning”, zei de openbaar aanklager eerder. Juan Carlos kwam opnieuw onder vuur te liggen omdat een ‘gift’ vanuit SaoediArab­ië aan het licht was gekomen, van om en nabij de 65 miljoen euro. Mogelijk ontving de vorst het geld voor zijn bemiddelin­g bij onderhande­lingen rondom een hogesnelhe­idslijn in SaoediArab­ië, die Spaanse bedrijven uiteindeli­jk voor 6,7 miljard euro gingen aanleggen. (NU)

 ??  ?? Premier Pedro Sánchez. (Foto: NU)
Premier Pedro Sánchez. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname