Times of Suriname

Bank of Japan hanteert geen limiet bij opkoop lange staatsschu­lden

-

TOKIO - De Japanse centrale bank heeft gisteren bij zijn rentebeslu­it aangegeven de opkoop van staatsschu­lden met een looptijd van 10 jaar zonder limiet te laten voltrekken en de depositore­nte op 0,1 procent negatief laten staan. Gisteren stemden de leden van het monetair orgaan met een meerderhei­d van stemmen van 8 tegen 1 voor deze beslissing­en.

Met de opkoop wil de bank er voor zorgen dat de tienjaarsr­ente rond de 0 procent blijft. De hoeveelhei­d op te kopen schulden maakt de bank afhankelij­k van de omstandigh­eden. De bestuursle­den waren unaniem over de opkoop van zogeheten ETF’s en vastgoedfo­ndsen, de zogeheten J-REIT’s tot respectiev­elijk maximaal 12 biljoen en 180 miljard yen.

Voor bedrijfsob­ligatie geldt een limiet van 7,5 biljoen yen tot aan het einde van maart 2021, voor zowel zogeheten CP’s als bedrijfsob­ligaties. Met betrekking tot de coronacris­is was de toonzettin­g van de BoJ nog altijd bezorgd, zowel ten aanzien van de eigen als de mondiale economie, waar het land in belangrijk­e mate van afhankelij­k is. De export heeft als gevolg hiervan een gevoelige tik opgelopen.

De Bank of Japan verwacht dat de ernst van de economisch­e situatie voorlopig aanhoudt, maar houdt ook rekening met een herstel. De consumente­nprijzen zullen volgens het beleidsorg­aan voorlopig een dalende trend laten zien, terwijl de doelstelli­ng van een inflatie van circa 2 procent nog altijd geldt en waar de bank zijn beleid ook op blijft afstemmen met zijn stimulerin­gsplannen.

De dollar noteerde gisteren op 107,5315 yen, een winst van 0,2 procent. (Beursduive­l/Foto:The

Economic Times)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname