Times of Suriname

Honing vloeibaar maken

-

In rauwe toestand bevat honing veel heilzame enzymen en het is een zoete lekkernij voor mensen die geen zin meer hebben in overbewerk­te voeding en snoep. Na een tijdje wordt de honing echter dikker en gaat die kristallis­eren. Dit is een natuurlijk proces en het beïnvloedt de smaak van de honing niet. Als de honing is gekristall­iseerd zijn er verschille­nde manieren om die weer zijdezacht en vloeibaar te maken.

In de magnetron

Gebruik de magnetron heel voorzichti­g als je honing vloeibaar wilt maken. Als je wilt dat de honing zijn heilzame eigenschap­pen behoudt moet je de magnetron heel voorzichti­g gebruiken. Hoewel die snel en efficiënt werkt, kan de magnetron de enzymen vernietige­n als die te heet wordt. Doe de honing in een glazen pot. Laat de honing niet in plastic zitten, want naast mogelijke gevaren voor de gezondheid, geleidt plastic de warmte niet zo goed als glas. Als je wilt dat het sneller en veiliger gaat, doe je honing dan in een glazen pot. Zet de magnetron steeds 30 seconden aan op de ontdooista­nd. De bereidings­tijd varieert afhankelij­k van de hoeveelhei­d honing die je vloeibaar wilt maken, hoe warm je honing is als je begint, hoeveel suiker de honing bevat, en het wattage van je magnetron. Begin op de laagste stand en zet de magnetron steeds kort aan. Het kost je misschien wat meer tijd, maar je hebt minder kans dat je de smaak of goede eigenschap­pen van je honing verpest. Experiment­eer om uit te vinden wat het beste werkt, maar wees voorzichti­g. Boven de 38ºC verandert de smaak van de honing; boven de 49ºC worden de heilzame enzymen afgebroken.

Als er stukjes honing vloeibaar zijn geworden, roer dan om de hitte te verdelen. Als de honing nog niet vloeibaar wordt, zet die dan nog 30 seconden in de magnetron. Zet de homing nogmaals 15 tot 30 seconden in de magnetron, en roer na elke sessie. Blijf dit doen tot de honing bijna vloeibaar is, en roer tot het proces klaar is. Als de meeste honing vloeibaar is geworden, maar je ziet nog wat hardnekkig­e kristallen zitten, roer dan liever heel hard dan die nogmaals in de magnetron te zetten.

(Wikihow)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname