Times of Suriname

PAHO-directeur roept op tot indamming verspreidi­ng COVID-19 bij kwetsbare bevolkings­groepen in grensgebie­den

-

Washington DC - Er is een continue transmissi­e in de noordelijk­e staten van Brazilië aan de grens van Guyana en Suriname zegt de Pan-Amerikaans­e Gezondheid­sorganisat­ie (PAHO), onder meer in een gisteren uigekomen rapport. Directeur Carissa F Etienne heeft haar lidlanden opgeroepen om “samen te werken om de verspreidi­ng van COVID-19-gevallen onder migranten en kwetsbare bevolkings­groepen in grensgebie­den te beperken”.

“De meeste grensgebie­den ontbreken een robuuste gezondheid­sinfrastru­ctuur en kwaliteit, en de toegang tot de diensten zijn vaak nihil. Door de beperkte ziekenhuis­faciliteit­en vertrouwen ze vaak op laboratori­a met beperkte capaciteit en kleine klinieken die gemeenscha­ppen dienen in uitgestrek­te stroomgebi­eden”, zei de directeur van PAHO. De toename van de overdracht van COVID-19 in deze gebieden ‘is reden tot ernstige bezorgdhei­d en onmiddelli­jke actie’.

“Hoewel de meeste infecties in de regio worden gemeld in grote steden, waar economisch­e ongelijkhe­id en bevolkings­dichtheid brandstoft­ransport veroorzake­n, tonen onze gegevens een zorgwekken­de trend naar hoog transport in grensgebie­den”, zei Etienne gisteren op een persconfer­entie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname