Times of Suriname

LVV heeft onderhoud met VEAPS, SLM en SACS

-

PARAMARIBO - Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft dinsdag een onderhoud gehad met vertegenwo­ordigers van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS), de Surinaamse Luchtvaart Maatschapp­ij (SLM) en Surinam Air Cargo Services (SACS).

Groente en fruit bestemd voor de export dienen eerst geïnspecte­erd te worden. Het is van belang dat de exporteurs tijdig (drie dagen van tevoren) op de hoogte gesteld worden als er een cargovluch­t zal zijn. Rekening houdend hiermee heeft de directeur van de SLM aangegeven, dat indien een vlucht niet doorgaat dit minimaal twee dagen van tevoren zal worden doorgegeve­n aan de exporteurs. Hij gaf eveneens aan dat vanaf 1 juli 2020 er regulier elke woensdag een vlucht van de SLM richting Amsterdam zal worden uitgevoerd. De mogelijkhe­id voor andere markten is hierbij ook besproken.

De bewindsman heeft afgesproke­n dat de exporteurs alle achterligg­ende claims op papier zullen zetten en dit uiterlijk eind juni aan de directeur van de SLM zullen aanbieden. Hij zal zich dan in juli met de directeur van de SLM hierover buigen. Tijdens de bespreking is er ook breedvoeri­g gesproken over de problemen die de exporteurs ondervinde­n en dat zij zich zorgen maken over de opbouw van de pallets op de Johan Adolf

Pengelluch­thaven. Het is gebleken dat in sommige gevallen de dozen met groenten en fruit op één pallet worden geplaatst met postpakket­ten. Dit zorgt voor vertraging in Nederland en de groenten en fruit worden soms pas na enkele dagen vrijgegeve­n. In zulke gevallen moet zo een zending gedumpt worden. Hieromtren­t zijn er afspraken gemaakt tussen de exporteurs en de SACS.

Gezien de exporteurs het volle pond betalen voor het verzenden van hun vracht, hebben zij ook recht om aan te geven op welke wijze hun producten verzonden dienen te worden, zegt de bewindsman. Er zal aangegeven moeten worden hoeveel pallets ten behoeve van de groenten- en fruitexpor­t ter beschikkin­g worden gesteld. Aan de hand van deze informatie is het voor de exporteurs mogelijk te bepalen hoeveel groenten zij kunnen exporteren. Parmessar heeft aangegeven, dat op korte termijn een soortgelij­ke meeting zal worden gepland met vertegenwo­ordigers van de Koninklijk­e Luchtvaart Maatschapp­ij en de Surinam Air Cargo Services.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname