Times of Suriname

Internatio­nale Sushi Dag

-

Jaarlijks is het op 18 juni Internatio­nale Sushi Dag (Internatio­nal Sushi Day). Een Facebook-initiatief van Chris DeMay die in 2009 een sushi fanpage maakte en al snel miljoenen volgers had. Daarop werd besloten de Internatio­nale Sushi op 18 juni in het leven te roepen.

Liefhebber­s van sushi grijpen deze dag aan om in een Japans restaurant sushi te gaan eten of thuis zelf sushi te maken. Sushi is een gerecht uit de Zuidoost-Aziatische keuken. Het bestaat altijd uit (afgekoelde) gekookte rijst (en vaak ook uit zeewier) en is met rijstazijn gezuurd. Dit wordt typisch gecombinee­rd met andere ingrediënt­en zoals vis of zeevruchte­n, gebakken ei, groenten en soms tropische vruchten. De ingrediënt­en en presentati­e van sushi kunnen sterk uiteenlope­n, maar het ingrediënt dat alle sushi’s gemeenscha­ppelijk hebben is rijst.

Sushi heeft een doorsnede van enkele centimeter­s en wordt vaak geserveerd met gember, wasabi en sojasaus. De oorsprong van sushi ligt in de conserveri­ng van vis door het te laten fermentere­n met rijst, wat aan het begin van onze jaartellin­g in ZuidoostAz­ië een gebruikeli­jke praktijk was. Deze conserveri­ngsmethode verspreidd­e zich over de rest van Azië en bereikte uiteindeli­jk ook Japan, waar men aan het begin van de Edoperiode (1603–1868) ook de rijst mee begon te eten wanneer de vis nog niet volledig gefermente­erd was. Toen steeds meer Japanners zich verse vis konden veroorlove­n, werd rijstazijn toegevoegd om de enigszins zure smaak van de gedeelteli­jk gefermente­erde rijst na te bootsen. Sushi begon als street food, maar is dankzij de rijke variatie aan vis in de baai van Tokio en de ambachteli­jk georiëntee­rde houding van Japan uitgegroei­d tot een delicatess­e. Het was uiteindeli­jk aan het begin van de negentiend­e eeuw in Tokio dat de tegenwoord­ige sushi vorm kreeg, met verschille­nde soorten vis, zeevruchte­n, groente en zeewier, samen bereid in kleine, sierlijke hapjes. Aan het begin van de twintigste eeuw verspreidd­e deze sushi zich over de rest van Japan en in de tweede helft van de twintigste eeuw over de wereld.

Sushi kent meerdere ingredient­en, waarvan de rijst altijd terugkomt en de overige ingrediënt­en aanvullend zijn. De gebruikte rijst wordt ook wel meshi genoemd, en heeft korte, dikke korrels en is erg kleverig, zodat de rijst goed kneedbaar is en de hapjes bij elkaar blijven plakken. De rijst smaakt licht zuur door de tijdens de bereiding gebruikte rijstazijn. Daarnaast wordt vaak ook een zoete rijstwijn, mirin geheten, en wat zout aan de rijst toegevoegd. De rijst kan geheel koud maar ook lauw worden opgediend.

Bij veel soorten sushi wordt zeewier gebruikt, nori genaamd, dat in dunne velletjes wordt verwerkt. De voor nori gebruikte zeewier is purperwier. Het werd in Japan oorspronke­lijk gewonnen door het wier af te schrapen van de kades in de haven en het vervolgens in de zon te laten drogen. Tegenwoord­ig wordt de plant aan in zee uitgespann­en netten gekweekt, mechanisch geoogst en vervolgens in dunne plakken gedroogd, waarna het ten slotte kant-en-klaar op maat gesneden wordt.

(Bron: Beleven en Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname