Times of Suriname

Ziekenhuiz­en moeten inhaalslag maken, ongeveer 770 duizend minder verwijzing­en

-

Het herstel van het aantal reguliere behandelin­gen in ziekenhuiz­en was eind mei beperkt, concludeer­t de Nederlands­e Zorgautori­teit (NZa) in een woensdag verschenen rapport. Mogelijk moeten ziekenhuiz­en de komende maanden nog een grote inhaalslag maken. De NZa schat dat de afgelopen maanden er 768.000 minder verwijzing­en waren voor dergelijke behandelin­gen dan verwacht.

Het aantal patiënten in ziekenhuiz­en per week nam tijdens de coronacris­is in elke regio af, ook in de zwaar getroffen provincies Limburg en Noord-Brabant. Pas in mei begon het aantal patiënten te stabiliser­en, meldt de NZa.

Tot eind mei behandelde­n Nederlands­e ziekenhuiz­en zes miljoen unieke patiënten: bijna een vijfde minder dan een jaar eerder. Dat aantal kan nog iets oplopen, gezien de cijfers van de laatste twee weken in mei nog niet volledig zijn.

Voordat de coronacris­is uitbrak en het kabinet maatregele­n aankondigd­e, werden iedere week zo’n 110.000 verwijzing­en uitgeschre­ven. Het gaat niet om evenveel patiënten, aangezien een patiënt naar meerdere afdelingen kan worden doorverwez­en. De daling van het aantal verwijzing­en was het grootst vlak na de afkondigin­g van de lockdown. In de week van 16 maart ging het om 39.000 verwijzing­en, in de week erna om 26.000 en de daaropvolg­ende week om 28.000. Na 11 mei naderde het aantal weer het niveau van dezelfde periode in 2019 en 2018. Inmiddels zit het aantal verwijzing­en boven het oude niveau.

Minder patiënten naar orthopedie en kno-arts

Er werden vooral minder patiënten naar de afdeling orthopedie en kno-artsen gestuurd. Wekelijks worden landelijk gemiddeld zo’n twaalfduiz­end verwijzing­en uitgeschre­ven. Dat aantal daalde aanvankeli­jk naar zo’n tweeduizen­d. Voor sommige medische kwalen werd de zorg helemaal niet afgeschaal­d: zo bleef het aantal spoedverwi­jzingen nagenoeg gelijk.

Inmiddels zien vrijwel alle specialist­ische artsen de toestroom weer toenemen tot het oude niveau. Het aantal verwijzing­en ligt overal weer om en nabij het niveau van voor de coronacris­is.

In het rapport schetst de NZa dat ziekenhuiz­en een inhaalslag aankunnen. De meeste ontbrekend­e verwijzing­en zouden niet-urgente medische behandelin­gen zijn. Deze behandelin­gen kunnen worden verspreid over een periode van enkele maanden. Het aantal urgente verwijzing­en, patiënten die binnen enkele weken moeten langskomen, is het minst gedaald. Ook verwijzing­en naar ggz flink gedaald, geen effect op wachtlijst­en

Ook het aantal verwijzing­en naar de geestelijk­e gezondheid­szorg (ggz) daalde flink. Als gevolg van de virusuitbr­aak zouden bijna zestigduiz­end minder verwijzing­en hebben plaatsgevo­nden. De NZa noteert vooral een flinke daling bij het aantal verwijzing­en voor de gedragssto­ornis ADHD.

De minderinge­n hadden echter geen effect op de wachttijde­n in de ggz, meldt de NZa. Hoe dat kan, is niet duidelijk. “Daar is een aanvullend­e analyse voor nodig”, vertelt een woordvoerd­er in gesprek met NU.nl. Ggz-instelling­en lieten vorige week nog aan de NZa weten dat zij de wachtlijst­en wél zagen inkorten.

De NZa ziet echter nauwelijks veranderin­gen en meldt bijvoorbee­ld een forse stijging voor deliriumbe­handelinge­n (acute verwardhei­d): patiënten moesten daar aanvankeli­jk bijna vier weken op wachten, dat breidde zich tijdens de crisis uit naar een toppunt van bijna negen weken.

Nu.nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname