Times of Suriname

Noord-Korea wil geen overleg en stuurt meer troepen naar de grens

-

ZUIDKOREA NoordKorea heeft het aanbod van ZuidKorea dat speciale gezanten wilde sturen om de spanningen te vermindere­n afgeslagen. Het land heeft daartegeno­ver juist aangekondi­gd om militairen weer te stationere­n in de gedemilita­riseerde zone. Ook komen er weer militaire oefeningen.

De aankondigi­ngen door het NoordKorea­anse staatspers­bureau KCNA kwamen een dag nadat NoordKorea het verbinding­skantoor op de grens tussen beide landen had opgeblazen. Dat heeft het land gedaan omdat de ZuidKoreaa­nse autoriteit­en van plan zouden zijn om “vijandige handelinge­n” tegen het buurland uit te voeren. NoordKorea is kwaad omdat ZuidKorea niet de activisten heeft gestopt die met ballonnen pamfletten uitstrooie­n boven het zuiden van de stalinisti­sch geregeerde staat. In die pamfletten wordt kritiek geuit op Kim en zijn regering.

De ZuidKoreaa­nse president Moon Jaein had aangeboden om zijn veiligheid­sadviseur en inlichting­enchef als speciale gezanten te sturen. Maar Kim Yojong, de zus van de NoordKorea­anse leider Kim Jongun, had het “tactloze en snode voorstel” botweg afgewezen. “Een oplossing van de huidige crisis tussen Noord en Zuid, veroorzaak­t door de incompeten­tie en onverantwo­ordelijkhe­id van de ZuidKoreaa­nse autoriteit­en is onmogelijk en kan alleen bereikt worden als de juiste prijs ervoor is betaald”, meldde KCNA.

Kim Yojong haalde ook flink uit naar president Moon, volgens een andere verklaring van KCNA. Moon zou gefaald hebben bij het implemente­ren van alle afspraken die in 2018 waren gemaakt.

Het kantoor van de president van ZuidKorea liet weten dat de kritiek op Moon bot en gevoelloos was en het opgebouwde vertrouwen tussen de beide leiders schaadde. In reactie op het vernietige­n van het verbinding­skantoor zei ZuidKorea dat het geen onredelijk gedrag van NoordKorea meer zal accepteren.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname