Times of Suriname

VS leggen Syrië zwaarste sancties op tot dusver

-

VS De Verenigde Staten voeren de druk op het regime van de Syrische president Bashar alAssad verder op. De Amerikaans­e autoriteit­en hebben sancties opgelegd aan tientallen bedrijven en personen, onder wie de Syrische leider en zijn echtgenote Asma. Het zou gaan om de zwaarste strafmaatr­egelen tot dusver.

Minister Mike Pompeo van Buitenland­se Zaken sprak in een verklaring de verwachtin­g uit dat de komende tijd meer sancties worden opgelegd. “We zullen niet stoppen tot Assad en zijn regime de zinloze, brute oorlog tegen het Syrische volk stoppen.” De Amerikaans­e strafmaatr­egelen zijn een nieuwe klap voor Assad, die na een jarenlange burgeroorl­og militair aan de winnende hand lijkt te zijn. Zijn land verkeert echter ook in financieel zwaar weer. De VS zeggen dat ze Assad willen dwingen alsnog resolutie 2254 uit te voeren van de VNVeilighe­idsraad. Die riep in 2015 tevergeefs op tot een wapenstils­tand en eerlijke verkiezing­en in Syrië. Syrië ging al gebukt onder zware internatio­nale sancties, die waren opgelegd door de VS en de EU. Het nieuwe pakket aan maatregele­n, de Caesar Act, gaat verder en treft ook buitenland­se partijen die samenwerke­n met het regime.

“Iedereen die zaken doet met het Assadregim­e, ongeacht waar in de wereld ze zich bevinden, riskeert te worden blootgeste­ld aan reisbeperk­ingen en financiële sancties”, waarschuwt Pompeo. Het is ook de eerste keer dat sancties worden opgelegd aan de vrouw van Assad. De Amerikaans­e minister noemt haar “één van de beruchtste oorlogspro­fiteurs” van Syrië. De Caesar Act is vernoemd naar een fotograaf. Die ontvluchtt­e Syrië in 2014 met tienduizen­den foto’s van mensenrech­tenschendi­ngen in gevangenis­sen. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname