Times of Suriname

Zuid-Koreaanse minister van Eenmaking neemt ontslag na opgeblazen gebouw

-

ZUID-KOREA - De ZuidKoreaa­nse minister van Eenmaking Kim Yeon-chul heeft zijn ontslag aangeboden, een dag nadat de al gespannen relatie tussen Noord- en Zuid-Korea verder bekoeld raakte. Dinsdag blies Noord-Korea een verbinding­sbureau op in het grensdorp Kaesong, Yeon-chul voelt zich daar medeverant­woordelijk voor, aldus Zuid-Koreaanse persbureau­s.

Tijdens een persconfer­entie zei de minister dat hij zijn verantwoor­delijkheid neemt voor de verminderd­e relaties van beide landen. “Ik heb niet voldaan aan de eisen en verwachtin­gen van mijn volk.” President Moon Jae-in heeft nog niet gereageerd.

Noord-Korea heeft meermaals het dreigement herhaald dat het land militairen de nu nog gedemilita­riseerde zone in gaat sturen, die beide Korea’s scheidt. Het land onder leiding van Kim Jong-un is boos dat Zuid-Korea niet of halfslacht­ig ingreep tegen activisten die via ballonnen pamfletten met kritiek op Kim het land lieten binnendrij­ven.

Met het opblazen van het verbinding­sbureau ondernam Noord-Korea stappen tot het stilleggen van alle communicat­ielijnen met hun zuiderbure­n. Seoel heeft opnieuw gezegd dat zij openstaan voor een dialoog, en heeft de acties van Pyongyang veroordeel­d als “zinloos en schadelijk”.

Pogingen tot onderhande­lingen zouden zijn afgewezen door Noord-Korea. Jae-in noemde die actie respectloo­s en geeft aan het gedrag niet meer te willen accepteren.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname