Times of Suriname

Na quarantain­eblunder Nieuw-Zeeland: Leger ingezet

-

NIEUW-ZEELAND - De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern roept het leger te hulp om grenscontr­oles te versterken na een blunder bij het in quarantain­e houden van mensen die het land binnen willen. Twee mensen die uit de isolatie mochten, bleken besmet met het coronaviru­s.

Het gaat om twee NieuwZeela­ndse zussen die waren teruggekee­rd uit GrootBritt­annië waar ze een stervende ouder hadden bezocht. Ze kregen toestemmin­g om de verplichte quarantain­e te verlaten terwijl ze niet waren getest.

Later bleek dat ze het coronaviru­s onder de leden hadden waardoor Nieuw-Zeeland voor het eerst in 24 dagen weer besmetting­en moest melden. De autoriteit­en hebben inmiddels 320 mensen in kaart gebracht waarmee de vrouwen contact hebben gehad.

“Deze zaak vertegenwo­ordigt een onacceptab­ele fout in het systeem”, zei Ardern gisteren.

Ze wees een hoge militair aan om toezicht te houden op alle quarantain­e- en isolatiefa­ciliteiten en de processen daar omheen.

Nieuw-Zeeland heeft de beperkende maatregele­n voor zijn bevolking vanwege het coronaviru­s opgeheven. De grenzen zijn evenwel nog dicht voor niet-Nieuw-Zeelanders, op enkele uitzonderi­ngen na. Iedereen die het land binnen wil, moet verplicht twee weken in isolatie.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname