Times of Suriname

Voorlopige schorsing sprintwere­ldkampioen Coleman na missen test

-

ATLETIEK - De Amerikaans­e sprinter Christian Coleman, de wereldkamp­ioen op de 100 meter, is voorlopig geschorst. De 24-jarige atleet heeft niet voor het eerst een dopingtest gemist. Coleman maakte zelf in een verklaring al melding van de zaak en de AIU, de integritei­tseenheid binnen de atletiekwe­reld, bevestigde vandaag dat de Amerikaan een voorlopige schorsing heeft gekregen.

De gemiste test dateert van 9 december vorig jaar. Coleman was naar eigen zeggen even van huis om kerstinkop­en te doen toen de dopingcont­roleurs voor zijn deur stonden. “Ik heb de bonnetjes en bankafschr­iften”, aldus de sprinter. “Ik hoorde pas een dag later van de dopingtest toen ik te horen kreeg dat ik een test had gemist.”

Coleman kwam in de aanloop naar de WK van vorig jaar in Doha ook al in opspraak, omdat hij binnen een jaar drie dopingcont­roles zou hebben gemist. Een combinatie van drie gemiste tests of fouten binnen een jaar met de whereabout­s, de opgegeven plaatsen waar sporters verblijven, kan leiden tot een schorsing. Het Amerikaans­e antidoping­agentschap Usada trok de zaak kort voor de WK echter in, omdat het de regels niet goed had gevolgd.

Coleman, die excuses eiste omdat hij door de zaak heel wat inkomsten had gemist en zijn reputatie een knauw had gekregen, sprintte in Doha naar het goud op de 100 meter in 9,76 seconden. Nu dreigt hij alsnog te worden geschorst. In dat geval mist Coleman waarschijn­lijk ook de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. (AD)

 ??  ?? Christian Coleman is voorlopig geschorst voor het missen van een dopingtest. (Foto: AD)
Christian Coleman is voorlopig geschorst voor het missen van een dopingtest. (Foto: AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname