Times of Suriname

De migratiecr­isis in Griekenlan­d en de coronapand­emie: kansen voor een aangepast Europees humanitair beleid?

-

zei EU-commissari­s Ursula von der Leyen. Aan ambitie geen gebrek. Europa gaat een zoveelste onzekere periode tegemoet. Samen met de huidige migratiecr­isis in Griekenlan­d lijkt de coronacris­is zich echter wel aan te dienen als een opportunit­eit om een vernieuwde humanitair­e koers uit te varen. Dat zal nodig zijn, want de EU toonde zich andermaal ge ‘unie’ op het moment dat solidarite­it veel leed had kunnen besparen. Het is tijd voor een systeem dat niet steunt op vrijwillig­e bijdragen van lidstaten, maar één dat zich voldoende wapent tegen nieuwe crisissen door een afgesproke­n inbreng. Dat is in het belang van elke lidstaat.

“This is Europe’s moment”,

Veel EU-lidstaten besloten begin maart om een quasilockd­own in te voeren. De door corona veroorzaak­te schulden en het terug op gang brengen van de economie zal veel geld kosten. Héél veel geld. Een eerste gedachte hierbij zou kunnen zijn dat lidstaten hierdoor nog maar weinig geneigd zullen zijn om geld uit te geven aan humanitair­e doeleinden. Toch lijkt het omgekeerde waarschijn­lijker, omdat de humanitair­e context juist zo ontzettend Europees oogt. Vooral in landen als Italië en Spanje werd in televisiej­ournaals heel zichtbaar hoe mensen dringend nood hadden aan acute medische hulp. Daarbij denken we in de eerste plaats aan geschikte mondmasker­s, beademings­toestellen en een voldoende aantal bedden op intensieve zorgen. Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, kondigde vorige week aan dat het herstelpla­n ‘Next Generation EU’ een budget van 750 miljard euro wil vrijmaken om de crisis te lijf te gaan. Een groot deel van dat budget zou aangewend worden om de gezondheid­szorg te versterken. Daarnaast zou een iets kleiner deel van het herstelpla­n rechtstree­ks doorstrome­n naar het humanitair­e beleidsorg­aan.

Niet enkel COVID-19 is reden voor meer humanitair­e aandacht binnen de Europese Unie. Ook migratieen vluchtelin­gencrisiss­en situeren zich al langer niet meer uitsluiten­d buiten de Europese grenzen. Dat werd nogmaals duidelijk toen eind februari duizenden migranten de Turks-Griekse grens overstaken die de Turkse president Erdogan had opengezet om druk te zetten op de EU, uit onvrede voor de geringe ontvangen financiële steun voor het opvangen van Syrische vluchtelin­gen.

Als reactie op deze migrantenc­risis besloot de EU op 3 maart, net voor de massale verspreidi­ng van COVID-19 in Europa, om Griekenlan­d te hulp te schieten met 700 miljoen euro. Dat bedrag zou in de eerste plaats gebruikt worden voor het facilitere­n van noodopvang en infrastruc­tuur. Concreet gaat het hierbij om het voorzien van onderdak, voedsel en medische zorgen voor meer dan 40 duizend vluchtelin­gen.

De timing van de virusuitbr­aak was allerminst bevorderli­jk voor de precaire situatie die voortvloei­de uit de migrantenc­risis. Griekenlan­d diende daarom een bijkomende aanvraag in bij het EU-hulpmechan­isme van de Europese Civiele Beschermin­g - dat bevoegd is voor noodhulp op Europees grondgebie­d - voor meer noodinfras­tructuur, medische en hygiënisch­e faciliteit­en. Oostenrijk besloot uiteindeli­jk op 20 april 181 wooncontai­ners te sturen naar de kampen in Griekenlan­d. Een maand later volgden Nederland, Frankrijk, Tsjechië en Denemarken het Oostenrijk­se voorbeeld. In totaal leverden 17 lidstaten hulpgoeder­en aan Griekenlan­d.

(MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname