Times of Suriname

Zorgwekken­de stijging van malaria in delen Latijns-Amerika

-

Het aantal gevallen van malaria in Latijns-Amerika is begin dit jaar gedaald, in vergelijki­ng met dezelfde periode vorig jaar. Maar een handvol landen, waaronder Nicaragua, krijgt de ziekte niet onder controle. De Pan-Amerikaans­e Gezondheid­sorganisat­ie (PAHO) maakt zich zorgen nu ook het nieuwe coronaviru­s oprukt.

Tussen januari en mei 2020 daalde het aantal bevestigde gevallen van malaria in Latijns-Amerika in vergelijki­ng met dezelfde periode vorig jaar. Dat is voornameli­jk een gevolg van de daling in Venezuela, maar ook in Brazilië, Colombia, Ecuador, Guatemala, Guyana en Mexico gingen de cijfers de goede kant op.

Venezuela telt verreweg de meeste malariagev­allen op het continent. Van de 679.441 gevallen die de PAHO in zestien landen registreer­de, waren er 398.285 (bijna 60 procent) in Venezuela.

Venezuela

De eerste vijf maanden van 2020 registreer­de Venezuela 104.005 gevallen, een daling van 58 procent in vergelijki­ng met 248.191 dezelfde periode in 2019.

Ondanks die daling blijft de vaststelli­ng dat twee op de drie Latijns-Amerikanen met malaria in Venezuela wonen. Latijns-Amerika telde vorig jaar ongeveer 700 duizend malariagev­allen. In de eerste vijf maanden van dit jaar rapporteer­den zestien landen 200.381 gevallen, dat is 43 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Nicaragua

Maar de PAHO is bezorgd over de toename van malaria in Costa Rica, Haïti, Honduras, Panama, de Dominicaan­se

Republiek, Suriname en vooral Nicaragua. In dat laatste land kwamen er tussen januari en mei 12.210 gevallen bij, dat is meer dan de 9358 over het volledige vorige jaar. In Brazilië, Colombia en Peru nam de malaria dit jaar af, maar er waren lokale uitbraken in het Amazonegeb­ied en aan de Colombiaan­se kust van de Grote Oceaan. ‘Bijzonder zorgwekken­d’ in deze gebieden, zegt de PAHO, is dat je er tegelijk de COVID-19-pandemie en de overdracht van malaria hebt, en dat dit voornameli­jk inheemse gemeenscha­ppen en andere kwetsbare groepen kan treffen.

Vooral op het platteland

De

situatie

zal

nog

meer kritiek worden naarmate COVID-19 zich verspreidt in alle malariageb­ieden, vooral op het platteland, gezien de hoge kwetsbaarh­eid van de bevolking en de zwakke punten in de gezondheid­szorg, stelt de PAHO in een rapport. Eén van de gevolgen van COVID-19 is dat men minder snel verzorging gaat zoeken als men malaria vermoedt, een gevolg van de opgelegde maatregele­n, zoals de instructie­s om thuis te blijven bij milde symptomen zoals koorts.

Ook in de gezondheid­szorg doen zich veranderin­gen voor. Zo wordt bij de triage van patiënten geen rekening gehouden met vermoedeli­jke malaria. Dat kan tot onderrappo­rtage leiden.

Illegale goudwinnin­g

Gezondheid­spersoneel heeft nu ook minder tijd voor malaria doordat COVID-19 alle aandacht opslorpt. Ook is minder onderzoek mogelijk doordat gezondheid­swerkers voor zichzelf beschermin­gsmaatrege­len in acht moeten nemen.

De PAHO roept regeringen op malaria niet uit het oog te verliezen, opsporings- en behandelin­gsprogramm­a’s aan te houden en tests en medicijnen te kopen en te verspreide­n om zo de ziekte tegen te gaan. Malaria daalde gestaag in Latijns-Amerika tussen 2005 en 2014. De trend keerde als gevolg van de uitbraak in Venezuela in 2015. Die werd in de hand gewerkt door de ambachteli­jke en illegale goudwinnin­g die duizenden mensen naar de Orinocoriv­ier brengt, op de grens met Brazilië en Guyana.

Malaria is een ziekte die wordt veroorzaak­t door parasieten van het geslacht plasmodium en wordt overgedrag­en door de beet van vrouwelijk­e Anopheles-muggen. Honderden miljoenen mensen lijden er wereldwijd aan en ongeveer 700 duizend sterven er per jaar aan, van wie meer dan 90 procent in Afrika ten zuiden van de Sahara.

(MO* Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname