Times of Suriname

Zonnepanel­en renderen beter als ze op zee drijven

-

Met zonnepanel­en op zee spaar je het landschap en leg je geen beslag op kostbare landbouwgr­ond. Ook de opbrengst blijkt volgens modellen beter dan die voor zonnepanel­en op land. Dat ontdekten twee energiewet­enschapper­s van de Universite­it van Utrecht na onderzoek op de Noordzee.

Onderzoeke­rs Sara Golroodbar­i en Wilfried van Sark stelden een computermo­del op voor drijvende zonnepanel­en waarin ze de effecten van wind, golven en temperatuu­r simuleerde­n. “Drijvende panelen op zee presteren jaarlijks gemiddeld bijna 13 procent beter dan panelen op het land. En in sommige maanden zelfs 18 procent. Het verschil zit hem in de lagere temperatur­en op zee en in minder bewolking”, zeggen de wetenschap­pers. De resultaten van hun onderzoek staan in het tijdschrif­t Progress in Photovolta­ics.

Koeler

Golroodbar­i en Van Sark baseerden zich op meteorolog­ische gegevens van de campus van de Universite­it Utrecht en de Noordzee. Daaruit berekenden ze de opbrengst voor zowel de situatie op land als op zee. “Zonnepanel­en op land hebben geen last van golfslag dus je kunt ze onder de ideale hoek plaatsen en daarmee zorgen voor een optimale lichtinval”, zegt Golroodbar­i. “Maar zonnepanel­en zijn ook gebaat bij lagere omgevingst­emperature­n, want de elektrisch­e verliezen van het zonnepanee­lmateriaal nemen af wanneer het kouder is en dat komt de opbrengst weer ten goede.

“Dan zijn de drijvende panelen weer in het voordeel. Zowel de wind als het zeewater zelf hebben namelijk een afkoelend effect. De temperatuu­r is op zee bovendien veel gelijkmati­ger”, zegt ze.

Minder schaduw en minder stof

Hernieuwba­re energiebro­nnen waaronder zonne-energie, zijn aan een gestage opmars bezig binnen de Europese energiemix. Bij de aanleg van grootschal­ige zonneparke­n stuiten we echter vaak op de beperkte beschikbaa­rheid van grond en op een mogelijk schadelijk­e impact op de natuur. Ook niet alle daken lenen zich voor de aanleg van zonnepanel­en. Ook al die nadelen spelen niet op zee. Bovendien heb je op zee geen last van schaduw of stof, stellen de onderzoeke­rs. “Daar komt nog eens bij dat 50 procent van de wereldbevo­lking op minder dan 100 kilometer van de kust woont”, zegt Golroodbar­i.

Praktijkte­st

De computersi­mulatie van de Noordzeepa­nelen is om meerdere redenen bijzonder. “Er is überhaupt weinig experiment­eel en theoretisc­h materiaal over drijvende zonnepanel­en”, zegt Van Sark. Voor hun onderzoek construeer­den ze een computermo­del van twaalf drijvende panelen. In een tweede fase moeten ze wel nog onderzoeke­n hoe een testopstel­ling op zee in de praktijk presteert. Dit alles voeren ze uit in samenwerki­ng met het bedrijf Oceans of Energy, dat drijvende zonnepanel­en op de Noordzee heeft. “De opbrengstr­esultaten van Oceans of Energy zullen worden vergeleken met de uitkomsten van ons computermo­del”, zegtVvan Sark. (MO* Magazine)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname