Times of Suriname

Amerikaans­e dollar stort in

-

NEW YORK - De Amerikaans­e dollar stort in. De economie biedt onvoldoend­e steun aan de meest gebruikte munt, en enorme steun van de Amerikaans­e centrale bank laat de waarde kelderen.

De dollar zou met 35 procent in waarde dalen afgezet tegen zijn belangrijk­ste handelsmun­ten zoals de yen, Britse pond en euro.

Die waarschuwi­ng uit de voormalige chairman van zakenbank Morgan Stanley en hoogleraar Stephen Roach. “De dollar gaat zeer, zeer sterk dalen”, aldus de voormalige hoogleraar aan Yale University.

De Chinese economie wordt steeds sterker en troeft de Verenigde Staten af. Omdat Washington zich steeds verder terugtrekt uit internatio­nale handel en importheff­ingen optrekt voor handel met andere landen, verliest de dollar internatio­naal aanzien, stelt Roach, eerder chief economist van Morgan Stanley. “Een dodelijke combinatie”, zo typeert hij die houding van Washington.

De coronacris­is, die de Verenigde Staten nog steeds in zijn greep heeft, wordt geen hoofdoorza­ak maar draagt bij aan die verzwakkin­g van de handelsmun­t, betoogt hij.

“De Amerikaans­e economie kampt al lange tijd met aanzienlij­ke macro-onevenwich­tigheden: een zeer lage binnenland­se spaarrente en een chronisch tekort op de lopende rekeningen”, vertelde hij bij CNBC.

Een zwakke dollar lijkt goed voor de handel, en wordt nagestreef­d door president Trump, maar op de lange termijn is een grote verzwakkin­g volgens Roach slecht.

Traditione­el wordt in een crisis door beleggers de dollar opgezocht. Maar die traditione­le rol van veilige haven zal verdwijnen, aldus de econoom, als beleggers gaan zien wat de waarde in de toekomst zal zijn.

Een zwakke dollar krijgt grote consequent­ies voor de aandelen en grondstoff­enhandel, omdat relatief veel belegginge­n in dollars zijn genoteerd.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname