Times of Suriname

Beleggers bezorgen PostNL fraaie koersspron­g

-

AMSTERDAM - De Amsterdams­e beurs was gistermidd­ag positief gestemd. PostNL was de uitblinker op Beursplein 5 dankzij een forse groei bij de bezorging van pakketjes. Beleggers bezorgden het voormalige staatsbedr­ijf een koersspron­g van 16 procent.

Rond 12.00 uur noteerde de AEX-index 0,6 procent hoger op 563,2 punten. De AMX steeg 0,7 procent naar 761,9 punten. De koersenbor­den in Londen (+0,5 procent), Parijs (+0,5 procent) en Frankfurt (+0,2 procent) kleurden eveneens groen.

Volgens vermogenss­trateeg Simon Wiersma (ING) zaten de beurskoers­en in de lift dankzij de bevestigin­g dat centrale banken zoals de Amerikaans­e Fed steun blijven bieden, terwijl beleggers eveneens hopen op meer stimulerin­g door overheden. “De macrocijfe­rs uit de VS van dinsdag boden ook hoop op een sterker dan verwacht economisch herstel. Deze factoren zijn genoeg om alle negatieve dingen momenteel te overstemme­n, zoals de vrees voor een tweede coronagolf en geopolitie­ke spanningen.”

De huidige volatiele beurshande­l met de ene week flinke stijgingen en de andere week forse dalingen lijkt op een ‘kangoeroe-markt’, benadrukt Wiersma. “Deze volatilite­it kun je voorlopig blijven verwachten.”

De Amerikaans­e beurzen openden circa 0,3 procent hoger. De aandelenma­rkten reageerden dinsdag enigszins terughoude­nd op de stimulerin­gspakkette­n die de VS aankondigd­en. Maar de recordstij­ging van bijna 18 procent van de detailhand­elverkopen in mei gaf optimisme. Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell zag een ‘modest rebound’, maar bleef voorzichti­g voor komende tijd: de Amerikaans­e economie heeft nog lang het niveau van eind vorig jaar niet behaald.

In de AEX ging biotechnol­ogieconcer­n Galapagos aan de leiding met een koerswinst van 3 procent. Adyen werd 2,6 procent meer waard. De beurskoers van de betalingdi­enstverlen­er tikte gisterocht­end een nieuw record van 1278 euro aan.

Adyen ging in 2018 naar de beurs tegen een koers van 240 euro.

Just Eat Takeaway won 1,9 procent. Bank of America hervatte het volgen van het maaltijdbe­stelbedrij­f met een koopadvies, inclusief een koersdoel van 100 euro. Royal Dutch Shell leverde 0,4 procent in. ING verlaagde het koersdoel voor het olie- en gasconcern, van 30 euro naar 16,50 euro vanwege groeiende onzekerhei­d over de toekomst, maar hield het ‘houden’-advies overeind.

Verzekeraa­r NN (-0,7 procent) was de hekkenslui­ter bij de hoofdfonds­en. In de AMX schoot PostNL 16,2 procent omhoog. In de handelsupa­te werd het postbedrij­f veel positiever over het lopende financiële jaar. De pakketbezo­rging deed het beter dan verwacht. Vanwege de coronamaat­regelen zitten veel mensen thuis en bestellen ze ook meer online. Degroof Petercam gaf een koopadvies voor het aandeel PostNL.

Verlichtin­gsbedrijf Signify pakte 4,2 procent winst. Een speciaal soort UV-licht uit lampen van het Nederlands­e verlichtin­gsbedrijf is effectief gebleken bij het uitschakel­en van het nieuwe coronaviru­s in kantoren. Luchtvaart­concern Air France KLM (-2,7 procent) was de grootste daler onder de middelgrot­e fondsen.

Technologi­ebedrijf Nedap (+2,2 procent) verwacht in de eerste helft van dit jaar een geringe omzetdalin­g door de coronacris­is, met een sterkere daling van het bedrijfsre­sultaat.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname