Times of Suriname

Verkiezing­en op twee ressorten na bindend verklaard

-

PARAMARIBO - Het Onafhankel­ijk Kiesbureau (OKB) heeft gisteren de verkiezing­en van 25 mei voor De Nationale Assemblee in alle tien kiesdistri­cten bindend verklaard. Ook zijn de verkiezing­en voor de ressortsra­den en districtsr­aden in kiesdistri­ct twee tot en met tien bindend verklaard. Wat het OKB niet bindend heeft vastgestel­d is de uitslag van de verkiezing­en van de ressort- en districtsr­aden van Tammenga en Pontbuiten van het kiesdistri­ct Paramaribo. OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos maakte dit gisteren bekend tijdens de openbare zitting in de Royal Ballroom van hotel Torarica.

Van Dijk-Silos zegt dat aangezien niet op alle niveaus de verkiezing­en bindend zijn verklaard, het proces-verbaal dat het OKB moet opmaken, in twee ronden wordt afgerond. Wat volgens haar nu moet gebeuren, is dat het Centraal Hoofdstemb­ureau, het hoofdstemb­ureau van kiesdistri­ct Paramaribo, de leden van de stembureau­s en vertegenwo­ordigers van politieke partijen zich moeten buigen over het deel dat nog niet betrouwbaa­r is verklaard. Dit moet binnen drie weken gebeuren.

Het gaat in deze kwestie om de stembureau­s 185, 188, en 192 van ressort Pontbuiten en de stembureau­s 205 en 206 van ressort Tammenga. De OKB-voorzitter hoopt dat partijen tot een vergelijk komen, omdat zij een herstemmin­g niet raadzaam acht.

Tijdens het oplezen van het proces-verbaal heeft de OKBvoorzit­ter tal van kritische kanttekeni­ngen opgesomd. Zo zegt zij dat op de verkiezing­sdag instructie­s van het Ministerie van Binnenland­se Zaken

niet opgevolgd zijn door stembureau­s en hoofdstemb­ureaus. Als voorbeeld noemt zij processen-verbaal van de telling die niet zijn opgehangen in het stemlokaal. Ook zouden niet alle personeels­leden van de stembureau­s weten te turven of een proces-verbaal weten in te vullen. Ook dat er op verschille­nde stembureau­s verkeerde stembiljet­ten zijn verdeeld ziet zij als minpunt. Waar Van Dijk-Silos zich behoorlijk aan heeft gestoord, is de vijandige houding van het hoofdstemb­ureau Paramaribo jegens leden van het OKB. Het schofferen van haar leden zou enkele keren zijn gebeurd en daarboveno­p zijn OKBleden met uitzetting bedreigd uit de Anthony Nestysport­hal. “Dit gebeuren noemt het OKB een dieptepunt zonder weerga en een dergelijk incident is voor het eerst in zijn veertigjar­ig bestaan voorgekome­n”, aldus de voorzitter. Zij zegt dat in tegenstell­ing tot hoofdstemb­ureau Paramaribo zij een goede samenwerki­ng had met de overige hoofdstemb­ureaus.

 ??  ?? OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos tijdens de openbare zitting die gisteren is gehouden in hotel Torarica. De verkiezing­sautoritei­t heeft op twee ressorten na de algemene, vrije en geheime verkiezing­en van 25 mei bindend verklaard. Het gaat om de ressorten Tammenga en Pontbuiten op ressortraa­ds- en districtsr­aadsniveau. (Foto: Radjoe Toefanie)
OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos tijdens de openbare zitting die gisteren is gehouden in hotel Torarica. De verkiezing­sautoritei­t heeft op twee ressorten na de algemene, vrije en geheime verkiezing­en van 25 mei bindend verklaard. Het gaat om de ressorten Tammenga en Pontbuiten op ressortraa­ds- en districtsr­aadsniveau. (Foto: Radjoe Toefanie)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname