Times of Suriname

Frankrijk boos om toestemmin­g skalians Marowijner­ivier NPS: “Skalians zijn geen essentiële diensten”

-

PARAMARIBO - Aankomend coalitiepa­rtij de Nationale Partij Suriname kan zich niet voorstelle­n dat het COVID-19-Management­team skalians in een adem noemt met essentiële diensten. Partijvoor­zitter Gregory Rusland vraagt zich af welke afwegingen er zijn gemaakt om deze varende goudfabrie­ken toestemmin­g te verlenen om op de Marowijner­ivier te mogen baggeren naar het edelmetaal. “Wij kunnen het niet eens zijn met de constateri­ng van het crisisteam dat skalians behoren tot essentiële diensten die wel in operatie mogen blijven”, zegt de gewezen minister van Natuurlijk­e Hulpbronne­n (NH).

Hij zegt begrip te hebben voor de economisch­e belangen van de skalianhou­ders, maar kan die niet in lijn brengen met diensten die voedselvoo­rziening moeten garanderen voor de samenlevin­g. Bij de overweging­en zal er gekozen moeten worden tussen de belangen van de exploitant­en en de volksgezon­dheid. In dat geval zou de keuze volgens Rusland heel snel gemaakt kunnen worden. “Je zit natuurlijk steeds te kijken naar de balans tussen de economisch­e activiteit­en en beheersing van dit virus. De gezondheid­zorg is belangrijk­er”, zegt Rusland.

Daarnaast zal ook moeten worden meegenomen de voortduren­de protesten van milieuorga­nisaties over de vernietigi­ng en vervuiling die skalians op meren, kreken en rivieren veroorzake­n. Er zal volgens Rusland ook daarmee rekening moeten worden gehouden. Via de ambassade in Paramaribo heeft het buurland haar afkeuring uitgesprok­en over de verleende toestemmin­g aan skalians op de gemeenscha­ppelijke Marowijner­ivier te laten opereren. Er wordt ook gesproken over teleurstel­ling in het COVID19-Management­team. “De ambassade is teleurgest­eld dat het COVID-19-Management­team

deze activiteit­en niet langer verbiedt tijdens de epidemie, zoals dat eerder was gebeurd.”

In een persverkla­ring wordt de regering, met name NH, gewezen op een gedane belofte enkele maanden terug, waarin is overeengek­omen dat er geen nieuwe toestemmin­gen aan skalians op de Marowijner­ivier zal worden verleend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname