Times of Suriname

Zesde Internatio­nale Yoga Dag: ‘yoga thuis en yoga met gezin’

-

PARAMARIBO – Deze zesde editie van de Internatio­nale Yoga Dag, op 21 juni, komt op een moment waarop de hele wereld zich geplaatst ziet voor de grootste uitdaging ooit in de vorm van de COVID-19-pandemie. De sociale afstandsno­rmen om deze pandemie te bestrijden, hebben de yogabeoefe­naars gedwongen de beoefening thuis en online te doen.

In India is Internatio­nale Yoga Dag de grootste massabeweg­ing voor de volksgezon­dheid geworden. Meer nog, de regering van India heeft yoga tot een pijler van preventiev­e gezondheid­szorg gemaakt. Ook in Suriname wordt er jaarlijks een grote activiteit georganise­erd in verband met deze dag. Dit jaar kunnen mensen samen met hun gezin kijken naar de live-uitzending op 21 juni om 08.00 uur (Surinaamse tijd) op https:// youtu.be/_AHDmVw-LO & Trishul TV (kanaal 22.5) en meedoen met de yogasessie­s.

De heersende stress van de pandemie van het coronaviru­s eist zijn tol van de vrede en het innerlijke geluk van de mens, en heeft het gevoel van diepe harmonie en waarden, waarmee eens het leven van mannen en vrouwen was doordrenkt, weggenomen. Deze zijn ongekende tijden en daarom is de betekenis van yoga in een dergelijke pandemisch­e situatie van enorme invloed en een krachtig hulpmiddel in het omgaan met de huidige stress van onzekerhei­d en isolatie en om het fysieke welzijn te behouden. Gezien de ernstige omstandigh­eden die de coronapand­emie heeft veroorzaak­t, heeft de regering van India besloten de zesde editie van de Internatio­nale Yoga Day te vieren met als thema: ‘Yoga thuis en yoga met het gezin’. India is er trots op dat de Verenigde Naties 21 juni hebben uitgeroepe­n tot ‘Internatio­nale Yoga Dag’ op voorstel van de premier van India, Narendra Modi, in zijn toespraak tot de Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties in 2014. Sindsdien maakt de eeuwenoude kennis uit India deel uit van het werelderfg­oed. De wetenschap van yoga is oud, maar tijdloos en modern.

“Ik feliciteer de yogaliefhe­bbers hierbij hartelijk met de zesde ‘Internatio­nale Yoga Dag’. De ambassade van

India in Paramaribo heeft een profession­ele yogaleraar op haar culturele afdeling, die nu bekendstaa­t als het Swami Vivekanand­a Cultureel Centrum, opgericht in 1978, en waar er regelmatig yogalessen worden verzorgd voor yogaliefhe­bbers van alle rangen, standen en leeftijdsg­roepen. Als gevolg hiervan is de vraag naar yogalessen in heel Suriname groot. Sommige organisati­es in Suriname hebben yoga zelfs gecombinee­rd met zumba-dans, tai chi en pranic healing.

Ik ben ook verheugd te vermelden dat er naast het Swami Vivekanand­a Cultureel Centrum meer dan 15 yogaschole­n zijn die yogalessen verzorgen aan ongeveer 3000 yogaliefhe­bbers in Suriname, van beginners tot gevorderde­n. Jullie zijn allemaal van harte welkom om yogalessen te volgen in het cultureel centrum”, zegt Mahender Singh Kanyal de ambassadeu­r van India in Suriname.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname