Times of Suriname

Oorlogsvlu­chteling welkom voor ruime meerderhei­d Nederlande­rs

-

AMSTERDAM - Acht op de tien Nederlande­rs vinden dat mensen die op de vlucht zijn voor oorlog of vervolging in ons land terecht kunnen voor beschermin­g. Dat blijkt uit een onderzoek in het kader van Wereldvluc­htelingend­ag.

Onderzoeks­bureau Ipsos peilde in 26 landen de mening van de bevolking over vluchtelin­gen. Nederland staat in de kopgroep als het gaat over het willen toelaten van oorlogsvlu­chtelingen. Alleen in Zweden was het percentage van de inwoners hoger.

Toch heerst er verdeeldhe­id als het gaat om de motieven van vluchtelin­gen in het algemeen om naar Nederland te komen. Ruim de helft van de Nederlande­rs (56 procent) denkt dat vluchtelin­gen om economisch­e redenen bij Nederland aankloppen.

Gemiddeld genomen denkt 59 procent van de inwoners van de 26 onderzocht­e landen dat. Bij het onderzoek werd ook aandacht besteed aan de effecten van de coronacris­is op het vluchtelin­genbeleid. Ongeveer een op de drie Nederlande­rs vindt dat het budget daarvoor omlaag moet, terwijl 42 procent geen reden ziet om iets te veranderen.

Ook vindt bijna de helft van de Nederlande­rs dat er tijdens de coronacris­is strenger moet worden gehandeld wat betreft het toelaten van vluchtelin­gen. Een derde vindt dat de huidige eisen intact kunnen blijven, terwijl 8 procent vindt dat er juist versoepeli­ng moet plaatsvind­en.

Het onderzoek van Ipsos werd via een steekproef uitgevoerd onder 17.997 burgers van de 26 landen. RTL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname