Times of Suriname

Ondernemer­s hebben al voor 10 miljard aan belastingu­itstel aangevraag­d

-

DEN HAAG - Even geen belasting betalen om door de coronacris­is te komen: 1 op de 10 bedrijven maakt gebruik van deze steunmaatr­egel van het kabinet. Dat is goed voor een totaalbedr­ag van 10 miljard euro. “Even geen belasting betalen, gaf ons echt wat lucht.”

Het kabinet verwacht dat het totaalbedr­ag de komende maanden nog verder zal oplopen. Ondernemer­s kunnen in ieder geval nog tot 1 oktober uitstel van betaling aanblijven vragen.

Grote problemen

Sinds maart kunnen getroffen ondernemer­s voor verschille­nde belastings­oorten uitstel aanvragen. Tot nu toe hebben 185.000 ondernemer­s dat dus gedaan, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Ministerie van Financiën. Het merendeel van die ondernemer­s deed dit voor een bedrag tot 20.000 euro. Ook Bistro Jules in Den Haag heeft hier gebruik van gemaakt. Het café was bijna drie maanden dicht en liep daardoor flink veel inkomsten mis. “Even geen belasting betalen geeft net wat meer lucht”, zegt de bedrijfsle­ider van de bistro.

Staatssecr­etaris Hans Vijlbrief van Financiën houdt er wel rekening mee dat er bedrijven failliet zullen gaan. Dat terugbetal­en van bedrijven die wel de crisis doorkomen, hoeft waarschijn­lijk niet in één keer. “Ik ben aan het nadenken of we iets kunnen regelen voor de aflossing”, zegt Vijlbrief. “Zo kunnen we het mogelijk maken dat bedrijven hun handel weer kunnen hervatten.”

Uitstel maar geen afstel

Ook bij Bistro Jules moeten ze er niet aan denken om het geld straks in een keer weer terug te betalen. “We moeten toch maanden goedmaken. En het is geweldig dat we weer open zijn, maar het is nog niet zoals vroeger. Maar we weten ook wel: van uitstel komt geen afstel.”

Van kwijtschel­den van belastings­chuld is voorlopig nog geen sprake. “Dat moment kan komen”, zegt Vijlbrief. Maar zover is het nog niet. “We gaan er nu van uit dat het wordt afgelost, maar we gaan het tijd geven.”

‘Niet failliet gaan’

Hoeveel tijd, durft hij niet te zeggen. “Het doel van deze operatie is dat bedrijven niet failliet gaan en dat ze weer belasting kunnen betalen, en dat ze de tijd krijgen om de schuld die ze hebben opgebouwd gespreid terug te betalen.”

RTL

 ??  ?? Vooral de horeca heeft het erg moeilijk met de COVID-19-crisis.
Vooral de horeca heeft het erg moeilijk met de COVID-19-crisis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname