Times of Suriname

Doodzieke Quinten werd bestolen van 75 euro, maar krijgt er 14 duizend euro voor terug

-

VLISSINGEN - In de Zeeman in Vlissingen stond een potje waar mensen geld in konden doen voor de ernstig zieke Quinten (12). Toen het potje werd gestolen, gebeurde er iets moois: mensen uit heel Nederland besloten geld te doneren.

Quinten heeft spaghettib­enen: ze zijn slap en dun geworden. Hij kan er daardoor nog maar amper op staan. Hij voelt zich trouwens ook wel een beetje moe. En die sonde in zijn neus: niet heel ideaal. Terwijl hij in het ziekenhuis in Rotterdam lag en aan de chemo’s zat, maakten veel mensen in Nederland zich zorgen. En kwaad, omdat iemand een donatiepot­je met geld voor Quinten had gestolen.

Pijnlijke keel

Zijn stem klinkt een beetje zacht. Dat komt omdat zijn keel en slokdarm licht beschadigd zijn door het vele braken tijdens de vorige chemokuur. Quinten is twee maanden geleden gediagnost­iceerd met het Ewing-sarcoom, een kwaadaardi­ge bottumor, waardoor hij aan een kant blind is. De behandelin­g kan een jaar in beslag nemen.

Zijn buurman Theo, met wie Quinten een heel goede band heeft, schrok zich naar eigen zeggen ‘helemaal kapot’. “Hij stond hier aan de deur”, vertelt Theo aan RTL Nieuws. “Hij was aan het huilen en zei dat-ie ziek was. En dat ze niet wisten of hij beter zou worden.” Dat raakte Theo zo erg, dat hij iets wilde doen. “Dit gezin heeft al veel te verduren gehad. Quintens moeder is een paar jaar geleden met spoed naar het ziekenhuis gebracht: ze had drie TIA’s. Nu zit ze in een rolstoel. Als iemand dit niet kon gebruiken, dan waren het Quinten en zijn ouders wel. Voor zijn ouders is dat jochie álles.”

‘We wilden iets doen’

“Wij wilden met ons team graag iets doen voor de familie”, zei winkelmana­ger Kim de Ruijter tegen EditieNL. “We zouden het ingezameld­e geld naar het gezin brengen. Ik ben echt flabbergas­ted dat iemand steelt van een ziek kind.”

Het van

filiaal heeft de beelden de beveiligin­gscamera met de politie gedeeld. En het potje? Dat staat inmiddels weer gewoon op de kassa. “We gaan stug door met inzamelen. We laten ons niet afschrikke­n door zo’n eikel.”

Theo organiseer­de een inzameling­sactie om geld bij elkaar te krijgen om de overnachti­ngen van Quintens ouders in het Ronald McDonald Huis te betalen. “En toen is het balletje gaan rollen.” Zo zette een medewerker van de Zeeman in Vlissingen een potje bij de kassa, voor donaties. Er zat ongeveer 75 euro in toen het door een man werd gestolen.

Wie doet zoiets?

“Ik was laaiend”, zegt buurman Theo. “Echt laaiend. Stelen van een ziek kind, laf hoor.” Hij twitterde het de wereld in, en toen ‘gebeurde er iets heel groots’. Mensen begonnen massaal te doneren. De teller staat nu inmiddels op 14.000 euro.

“Ik vraag me af”, zegt Quinten, “of die mensen dat geld allemaal wel kunnen missen. Daar maak ik me wel een beetje zorgen om.” Maar het is ook wel fijn, geeft hij toe. “Papa heeft gezegd dat als we nu aanpassing­en moeten doen in huis, voor mij, dat dat gewoon kan.”

En hij weet ook een bestemming voor het geld dat over blijft als hij beter is. Of voor het geld dat overblijft als hij níét beter wordt. “Dan gaat het naar KiKa. Om andere zieke kindjes beter te maken.”

RTL

 ??  ?? Quinten en zijn vader in het ziekenhuis.
Quinten en zijn vader in het ziekenhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname