Times of Suriname

Mexicaanse lockdown biedt drugskarte­ls ruimte voor recordaant­al moorden

-

MEXICO - De uitbraak van COVID-19 in Mexico verlamt de strijd van het land tegen drugskarte­ls. Terwijl de meeste misdaadcij­fers door de lockdown een dalende trend vertonen, schiet het aantal moorden omhoog.

In de eerste vier maanden van dit jaar ging het om 11.535 moorden. Dat zijn er ruim 300 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Uiteindeli­jk werden er toen over het hele jaar 34.582 moorden gepleegd. Hoogstwaar­schijnlijk wordt dat record dit jaar al gebroken. In maart, de maand waarin de lockdown werd aangekondi­gd, zijn ruim drieduizen­d mensen in Mexico vermoord. Dat is het op een na grootste aantal in een maand. In april werd dat aantal geëvenaard.

Cijfers over de maanden daarna volgen nog, maar het beeld lijkt even grauw. Op 7 juni kende Mexico met 117 moorden de bloedigste dag tot dusver. Dit jaar wordt 70 procent van alle moorden toegeschre­ven aan drugskarte­ls. Onlangs zouden zeven politieage­nten zijn ontvoerd en vermoord, zijn zeker tien clienten bij hun afkickklin­iek doodgescho­ten en werden twaalf met kogels doorzeefde lichamen van bendeleden gevonden.

Dit zou het werk zijn van het snel groeiende en zeer gewelddadi­ge Jaliscokar­tel, voluit het Cártel de Jalisco Nueva Generacíon. De drugsbazen beschrijve­n hun organisati­e als ‘de nieuwe generatie’, omdat ze profiteren van leden die zich hebben afgesplits­t van grotere kartels, zoals het Sinaloakar­tel.

Agenten zijn niet in staat de opmars van het Jaliscokar­tel te stoppen. Veel agenten zitten ziek thuis of moeten ziekenhuiz­en beveiligen. Barakken van het Mexicaanse leger zijn ook ingezet om de toestroom van patiënten op te vangen, waardoor ook militairen niet kunnen optreden tegen de kartels.

Dit biedt drugsbende­s alle ruimte om te vechten om gebieden, zeggen deskundige­n in gesprek met persbureau Reuters. In de deelstaat Guerrero zijn onlangs zeker veertig rivalisere­nde bendes waargenome­n, waaronder het Jaliscokar­tel, vertelt een politieche­f. Het bergachtig­e gebied leent zich goed voor geheime drugslabs en het lokken van agenten in een hinderlaag. Agenten kunnen geen vuist maken. “Als één van mijn collega’s ziek wordt, verlies ik direct vier andere agenten doordat zij uit voorzorg in quarantain­e moeten”, aldus de politieche­f.

Mexico meldde donderdag een recordaant­al nieuwe besmetting­en met het coronaviru­s (5.662), waarmee het totale aantal oploopt tot 165.455. De focus is verschoven naar het indammen van de coronacris­is, waar die aanvankeli­jk lag op de bestrijdin­g van kartels en corruptie bij lokale politiebur­eaus. President Andrés Manuel López Obrador introducee­rde bij zijn aantreden in december 2018 de slogan: ‘knuffels, geen kogels’.

López Obrador herhaalde deze maand dat Mexico niet stopt met het confronter­en van drugscrimi­nelen. Student Jose beaamt dat de politie nog in actie komt. In zijn stad Aguililla zijn dagelijks schietpart­ijen.

Het gaat echter voornameli­jk om schietpart­ijen tussen rivalisere­nde bendes, waarbij bloedige briefjes bij lichamen worden achtergela­ten om het andere kartel verder uit te dagen.

Inwoners van Mexico zijn het geweld zat en de regering van López Obrador is de gebeten hond. Het coronabele­id laat volgens Mexicanen sowieso al veel te wensen over, maar de overheid werd in de regio Tierra Caliente nog verder door drugskarte­ls in haar hemd gezet.

Het gebied geldt als een belangrijk­e smokkelrou­te voor kartels, met als gevolg hevige territoria­le gevechten. Gewapende groepen proberen nu echter op een andere wijze hun invloed te vergroten. Dit doen ze door de lokale bevolking medicijnen en geld te geven om de klap van de coronacris­is op te vangen.

Mexicanen zien het vooral als een bewijs dat de overheid de controle in het gebied volledig is kwijtgeraa­kt. “De drugskarte­ls zijn helaas in een nieuw gat in de markt gesprongen”, aldus een voormalige Amerikaans­e DEAagent.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname