Times of Suriname

Turks hooggerech­tshof: Oppositiel­eider heeft te lang vastgezete­n

-

TURKIJE Het hooggerech­tshof in Turkije zegt dat de lange detentie van oppositiel­eider Selahattin Demirtas een schending van mensenrech­ten is.

De uitspraak heeft betrekking op de lange periode waarin Demirtas in voorarrest zat vanaf zijn arrestatie in 2016. Die detentie was te lang en daarom onrechtmat­ig, oordeelt de hoogste Turkse rechtsinst­antie. Demirtas moet hiervoor een schadeverg­oeding krijgen.

Het vonnis betekent niet dat Demirtas vrijkomt. Tegen de oppositiel­eider lopen meerdere rechtszake­n en hij zit nog vast. Toch zien zijn advocaten het als belangrijk­e uitspraak, die ook zou moeten gelden voor zijn huidige detentie. Ze eisen onmiddelli­jke vrijlating.

De zaak draaide om de beschuldig­ing dat Demirtas een terreurbew­eging steunt, de Koerdische PKK. Turkije zegt dat oppositiep­artij HDP, de partij van Demirtas, banden heeft met de PKK, maar de HDP ontkent dat. De aanklacht kwam uiteindeli­jk in 2019 te vervallen.

Een andere rechtbank veroordeel­de Demirtas in 2018 op basis van een andere aanklacht. Toen kreeg hij een celstraf van vier jaar en acht maanden voor het maken van propaganda voor een terroristi­sche organisati­e, opnieuw de PKK.

Critici van de regering spreken van politiek gemotiveer­de processen. Het Europese Hof voor de Mensenrech­ten deed in november 2018 al uitspraak over het onrechtvaa­rdig lange gevangensc­hap van Demirtas. De Turkse regering legde het vonnis naast zich neer met het verweer dat uitspraken van dat Europese Hof niet bindend zijn.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname